NRK åpner for islamsk liturgi

Islam, buddhisme og andre religiøse minoriteter skal få lov til å forkynne på NRK. Nå får statskanalen på pukkelen fra både kristennorges og Human-Etisk forbunds side.

Forrige torsdag informerte Kringkastingsrådet i NRK om at kanalen vil åpne for forkynnelse av minoritetsreligioner fra og med høsten 2008, eller senest i løpet av 2009, skriver VG Nett.

– NRK ønsker å åpne for en bredere forkynnelse på alle våre plattformer, slik at det ikke bare blir kristen forkynnelse, sa mediedirektør i kanalen, Annika Bjørnstad, til møtet i Kringkastingsrådet.


Fra senest 2009 av vil man få høre ramadan-bønn og buddhistisk sang på NRK

Humanetikere og kristenmiljøet kritiske
Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Sentrale personer i både kristne menigheter og i Human-Etisk Forbund mener bestemmelsen ikke er i tråd med hva de mener en statskanal bør vise av religiøs forkynnelse.

Kristne miljøer mener NRK må ta hensyn til at en overveldende majoritet av Norges befolkning hører til den norske evangelisk-lutherske kirken.

– Vi synes det er kunstig og unaturlig å sidestille marginale livssynsgrupper med den store livssynsgrupperingen i et land med en tusenårig kristen tradisjon, sa generalsekretær i Normisjon, Rolf Kjøde, til VG Nett.

Humanetikerne på sin side kritiserer NRK for i det hele tatt å åpne for religiøs forkynnelse.

– En stor statskanal som NRK skal ikke forkynne. Forkynnelse er noe hvert enkelt trossamfunn bør gjøre overfor sine medlemmer i egne lokaler, uttalte generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund til dagbladet.no.

Hun presiserte likevel at om det først skal være forkynnelse på NRK, så bør alle livssyn behandles likt.