Overrepresentasjon i voldtektsstatistikken

I forhold til befolkningssammensetningen i Oslo, er gjerningsmenn med annen landbakgrunn enn norsk overrepresentert i voldtektsstatistikken.

I fjor ble det anmeldt 196 voldtekter og voldtektsforsøk i Norges hovedstad. Aldri før har tallet vært så høyt. I 1997 var tallet 105. Tallene fordeler seg på 161 anmeldte voldtekter og 35 anmeldelser for forsøk på voldtekt, i følge tall fra politiet.

Av de mistenkte/siktede har 60 prosent norsk statsborgerskap. 18,5 prosent kommer fra Afrika, 9,3 prosent kommer fra Midt-Østen. 30 prosent av antatte gjerningsmenn hadde afrikansk bakgrunn. Det er spesielt antall forhold registrert med gjerningspersoner som har bakgrunn fra Afrika som øker. Mens andelen her lå på 10 % i 2001, steg den til 19,1 % i 2004 og videre til 30,5 % i 2007. Deler av økningen i 2007 kan forklares med at personer med afrikansk bakgrunn er registrert i
flere gruppevoldtekter.

4. kvartal i 2007 ble det registrert arbeidsledighet på 10,1 prosent blant innvandrere fra Afrika, mens ledighetstallet for befolkningen generelt var på 1,3 %.

Visepolitimester Sveinung Sponheim gir følgende beskrivelse av en gjennomsnitts gjerningsmann.

– Han er cirka 30 år, ikke-norsk bakgrunn, arbeidsledig og har et rusproblem, sier Sponheim.

Det ble i 2007 registrert flest voldtekter med gjerningssted i Grønland politistasjonskrets (39,3 prosent) og Sentrum politistasjonskrets (21,9 prosent).

-Minoritetsmiljøene må ta et oppgjør med seg selv
– Selv om jeg er ganske sikker på at statistikker og undersøkelser som gjøres her til lands viser at også blant etniske nordmenn skjer det voldtekt og seksualforbrytelser. En undersøkelse i Trondheim slo fast at fire av fem voldtekter ble begått av nordmenn, og statistikk fra SSB viser at nordmenn sto for 85 prosent av all seksualkriminalitet, inkludert den som er begått overfor mindreårige. Når det er sagt må vi ta inn over oss tallene oslopolitiet har lagt fram, sier Amir Payan (SV) i Bergen

Payan tror det er en rekke årsaker til at det er menn med minoritetsbakgrunn som er overrepresentert på gjerningsmannsstatistikken.

– Vi må prøve å forstå hvorfor det er sånn. Mennesker med minoritetsbakgrunn har ikke blitt tatt hensyn til. Mange kommer hit me. kvartal 2007 en registrert ledighet på 10,1 prosent blant innvandrere fra Afrikad alvorlige psykiske problemer og havner i arbeidsledighet og rus. Noe kan forklares med klassedeling og ghettofisering av minoriteter. Dette må vi se nærmere på og studere, men det skal ikke være noen unnskyldning, sier Payan til Klassekampen.

-Ikke et innvandrerproblem
Vi er forhåpentligvis kommet lenger enn å forsøke å etnifisere voldtekt. Det er ikke et «innvandrerproblem», men et samfunnsproblem. Det er ikke kultur eller religion som er den bakenforliggende årsak til voldtekt. 18 somaliske menn ble anmeldt for voldtekt i 2007. Det bor nesten 9.000 somaliere i Oslo, og hadde kultur vært den ene og sterke drivkraft burde vel tallene sett annerledes ut? skriver Henrik Lunde, informasjonsleder i Antirasistisk Senter i en kommentar i ABCnyheter.

– Voldtekt er alle menns ansvar. Basta bom. Vi liker å kritisere minoritetmennenes kvinnesyn, men hvordan står det egentlig til med norske menn? (…) 40 prosent kjente en mann i sin omgangskrets eller sitt nærmiljø som har utøvet vold mot en kvinne. De som fremdeles preker om “vårt kvinnesyn” som kvalitativt overlegent endres, bør klappe igjen, tenke seg godt om og kanskje åpne munnen neste gang en kompis fleipende drar en vits om seksuelle overgrep, skriver han videre.