Færre omskåret enn antatt

0Shares

Konklusjonene i rapporten som ble lagt fram torsdag er at omskjæring skjer, at omfanget er begrenset og at mange har sluttet med praksisen.

Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), mener det hun har sett av rapporten koker ned til antakelser.

– Ingen vet omfanget, men disse tallene som presenteres er ren gjetning.

I følge Dagsavisen har forskerne basert sine konklusjoner på bakgrunn av intervjuer med barnevern og helsetjenesten, personer og ressurspersoner fra berørte grupper, religiøse ledere og ni ungdommer.

– De eneste som våger å si noe er de unge som bryter ut av miljøet. Rapporten burde ikke tillate politikerne å være beroliget. De 15 dokumenterte tilfellene burde få dem til å hoppe i stolen, sier Fleischer.

Saynab Mohamud ble selv omskåret som liten og har i mange år kjempet for at jenter skal slippe å oppleve det samme. Hun stiller seg tvilende til forskernes informanter.

– Av erfaring vet jeg at religiøse ledere og personer i organisasjoner ofte taler med to tunger. Når det gjelder barnevernet og skolen, er det begrenset hva de vet, sier hun til Dagsavisen.