Adresseavisens Muhammed-tegning skaper bølger

0Shares

Jan O. Henriksens tegning som stod på trykk i gårsdagens utgave av Adresseavisen, og som skal forestille en terrorist som gir seg ut for å være profeten Muhammed, vekker reaksjoner langt ut over Norges grenser. I går fikk man rundt 1700 treff på arabiske nettsider hvis man googlet på betegnelsen “norske tegninger”, ifølge Aftenposten.

Adresseavisens redaktør, Arne Blix, og Henriksen selv har gått ut og presisert at dette ikke er snakk om en karikaturtegning av profeten. Likevel har flere prominente norske muslimer reagert.

Generalsekretær i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, uttalte til Klassekampen at tegningen kan oppfattes som provoserende. Han hadde i løpet av den siste dagen motatt flere sinte og opprørte telefonsamtaler.


Shoaib Sultan: Velger forståelse og toleranse, men skjønner folks frustrasjon og sinne.

– Jeg har full forståelse for folks reaksjoner. Selv om jeg har møtt Henriksen og godtatt hans forklaring, synes jeg samtidig at det var uheldig at tegningen lar seg misforstå på en slik måte, sier han.

Langt over streken
Samfunnsdebattant og frilansskribent Iffit Qureshi kaller tegningen for “langt over streken”, og mener den viser Henriksens tydelige oppfatning av islam og profeten.


Iffit Qureshi: Vil ikke godta tegnerens forklaringer.

–  Vi kan ikke se dette isolert fra andre hendelser i verden i kjøvannet av 11. september, hvor vi har en bølge av islamofobi over hele Europa, påpeker hun overfor Klassekampen.

«Muhammed-tegning» forestiller ikke Muhammed
– Min tegning forestiller en som misbruker islams navn, forklarer Adresseavisens karikaturtegner Jan O. Henriksen.

– Tegningen er en reaksjon på terrorangrepet på den danske ambassaden i Islamabad. Jeg var selv en av dem som mislikte de danske karikaturene og mente det var en uprovosert handling å publisere dem. Men min tegning har ingenting med islam å gjøre. Den er et tegnemessig svar på selve terrorhandlingen, uttrykker Henriksen ovenfor VG.

Advokat Abid Raja har kastet seg inn i debatten og uttalte tirsdag at Adressa-tegningen vil bli tolket som en fornærmelse i muslimske deler av verden.

– Når personer i for eksempel Palestina får se en naken mann med skjegg og bombebelte rundt livet, samtidig som det står Muhammed på brystet, kan ikke Adresseavisen regne med annet enn at den vil bli tolket som en fornærmelse mot profeten, uttalte Raja til Aftenposten.