-Arrangerte ekteskap grunn til tvangsekteskap

0Shares

– Psykisk press er hovedproblemet rett og slett, sier Bjøranger til Aftenposten.

Inntil i vinter ledet han det landsdekkende kompetanseteamet mot tvangsekteskap. Han mener at arrangerte ekteskap ikke bare er en pakt mellom to personer. Det handler om familiebånd, kaste, økonomi, religion, migrasjonsforpliktelser ved at man hjelper et familiemedlem til Norge og familietradisjoner som søskenbarn-
ekteskap.

– Når så mange har aksjer i ekteskapet, kommer familiens hensyn foran individets. Men denne modellen passer ikke for ungdom som er født og oppvokst i Norge. Uten arrangerte ekteskap ville det ikke vært tvangsekteskap. Tiden er overmoden for at innvandrermiljøer som praktiserer arrangerte ekteskap, revurderer tradisjonen og ser konsekvensene av den.

Tall fra kompetanseteamet mot tvangsekteskap viser at 175 unge mennesker fikk hjelp i fjor. Siden teamet ble opprettet i 2004, har bortimot 450 unge mennesker fått hjelp til å flykte fra æresrelatert vold, tvangsekteskap, planer om tvangsekteskap, dumping i utlandet, ekstrem kontroll/frihetsberøvelse, frykt for tvangsekteskap.

– Det viktige skillet går mellom frivillig og ufrivillig. I den grad det er noen motvilje og ekteskapet blir gjennomført, er det tvangsekteskap, sier sier Anja Bredal, forsker på tvangsekteskap ved Institutt for samfunnsforskning til Aftenposten.