– Slå ring om asylsøkerne

Skyteepisoden på Hvalstad asylmottak for enslige mindreårige asylsøkere som kan være rasistisk motivert har ikke skapt noen reaksjoner blant Asker-befolkningen.

Det er viktig at lokalbefolkningen viser sin solidaritet med asylsøkerne, mener leder Trond Thorbjørnsen i SOS Rasisme.

– Vis at dere er der og bryr dere. Ta gjerne med en liten oppmerksomhet og besøk asylmottaket. Kun på den måten kan vi vise tydelig at nær sagt alle i samfunnet ser med avsky på denne handlingen, sier han i en pressemelding.

Hvalstad mottakssenter har 121 beboere fra flere forskjellige land i alderen 15 til 18 år.

– Resultat av dårlig asylpolitikk
Over 40 personer gikk til angrep med jernstenger og macheter på Våler asylmottak i Østfold. Angrepet skal ha startet etter at flere kvinner havnet i et fysisk basketak tidligere i uken.

Ovenfor VG Nett hevdet flere av de kurdiske beboerne på asylmottaket at tsjetsjenere fra andre asylmottak skal ha deltatt i angrepet.

SOS Rasisme mener også at hendelsen er et resultat av dårlig asylpolitikk.

– Dette ville ikke skjedd hvis folk hadde bodd i mindre enheter og hvis folk hadde kommet seg tidligere ut i en jobbsituasjon eller ihvertfall en situasjon hvor de ikke måtte sitte uvirksomme og bare vente på oppholdstillatelsen, sier Trond Torbjørnsen til NRK.

Han bemerker at SOS Rasisme er kritisk til praksisen med å plassere asylsøkere fra mange forskjellige steder og kulturer på overfylte, avsides mottak hvor de lever i isolasjon fra resten av samfunnet i Norge.

– Folk bør i utgangspunktet bli plassert så tett inn i det vanlige norske samfunnet som mulig, og det blir de ikke når de plasseres i et asylmottak, sier Torbjørnsen.

Jeg mener at ganske særlig Frp systematisk og i mange år har bygget et fiendebilde av asylsøkere, innvandrer og flyktninger, sier professor i sosialmedisin Per Fugelli til NRKs Ukeslutt.

– Frps retorikk kan avle vold

Fremskrittspartiets framstilling av innvandrere og asylsøkere kan føre til vold, mener professor Per Fugelli.

– Jeg mener at ganske særlig Frp systematisk og i mange år har bygget et fiendebilde av asylsøkere, innvandrer og flyktninger, sier professor i sosialmedisin Per Fugelli til NRKs Ukeslutt.

– Det har Frp gjort dels ved å dramatisere kriminaliteten blant disse gruppene, dels ved å drive hets av islam og ved å skape overdrive frykt for terror. Og når man gjør det så blir konsekvensen at noen lett bevegelige sjeler kan komme til å ty til vold, sier Fugelli.

Frps innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen føler seg usaklig stemplet.
– Det må være lov å diskutere og kritisere norsk asyl- og innvandringspolitikk uten at man blir forsøkt demonisert på dette usaklige viset, sier Amundsen til NRK.

– Hvis det er noen som skal ta ansvaret for at det er en gryende misnøye med innvandringen til Norge, er det nettopp de politikerne som har sittet ved rattet, ikke minst Arbeiderpartiet, som må ta ansvar for det.