Anklager Romerikes Blad for rasisme

0Shares

SOS Rasisme reagerer kraftig på at avisa også produsere sin helt egen rasisme, gjennom humorsiden «Vorspiel».

Følgende er sakset fra «Romerikes blad», papirutgaven, lørdag 23. august:

«Hvor på gamle Ahus bør det bli asylmottak?
Svar: På psykiatrisk, der er dem jo vant til å håndtere gærminger.»

Videre:

Under «Den bulgarske kulestøterbaben»:
«[…] Ja, om sommeren er vi alle somaliere; vi liker å hvile.»

Og den kanskje verste av alle:

«Brev fra leseren:
Hiv ham ut
Ser atte utlendinger med hiv automatisk blir hivi ut av landet. Kanskje en idé å lura på mullaen ei nigeriahore eller to?»

Lørenskog SOS Rasisme har flere ganger tatt kontakt med avisa og bedt om at rasismen kuttes, foreløpig har dette ikke ført til noen bedring.

– Tipset vi fikk fra en leser om rasistisk humor sist lørdag er bare en av svært mange i rekken av usmakelige og støtende saker, det sier en opprørt leder i Lørenskog SOS Rasisme Renate Lehne.

Nå krever organisasjonen at sjefsredaktør Thor Woje rydder opp internt, og sikrer at avisen blir en lokalavis for alle som bor på Romerike:
– I deler av Romerike som Lørenskog har vi et stort flerkulturelt miljø, og veldig mange lesere føler seg krenket av disse lavpanna, rasistiske oppgulpene, sier Lehne.

Forsvarer innleggene
Romerikes Blads sjefredaktør Thor Woje sier til Utrop at avisen ikke på noen som helst måte støtter rasistiske innlegg, og han er klar over at det vil alltid være ulike meninger om innholdet, og avisen tar alle reaksjoner på alvor.

– Vi i Romerikes Blad støtter ikke rasistiske innlegg, men vi har i enkelte spalter stor takhøyde for ytringer, også provoserende ytringer som noen åpenbart oppfatter som rasistiske, sier Woje.

Woje forklarer at i spalten «Klar melding» som er en sms-spalte, skal det være stor åpenhet, også for usaklige innlegg.

Spøker med alle og alt
Woje sier i avisen har det internt vært diskusjoner hele tiden om hvor redaksjonen skal sette grensen for hva som er akseptabelt og hva som ikke er det.
– Vi diskuterer jevnlig om humoren «treffer planken» og i en akseptabel form, sier han.

Woje forklarer at «Vorspiel» er en ren humorside og innlegg må leses i den sammenhengen.

– I «Vorspiel» spøker vi om alle og alt i vårt samfunn, og innvandrere må også kunne bli inkludert i dette, forklarer Woje.