Vil undersøke tamilungdommene

Folkehehelseinstituttet i samarbeid med Norsk Tamilsk Helseorganisasjon (NTHO) har startet en undersøkelse blant tamilske barn og unge for å finne ut hvordan de har det.

Utgangspunktet for Tamilstudien var en undersøkelse fra 2003, gjennomført av Folkehehelseinstituttet, som viste at tamilske barn og ungdom oppga å være velfungerende i det norske samfunnet. Dette vistes blant annet ved at de hadde gode skoleresultater, at de ga uttrykk for god livskvalitet og at de holdt seg unna kriminalitet.
I 2007 kom Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) ut med en rapport om somalisk og tamilsk ungdom i flyktningefamilier. Denne rapporten bekreftet at tamilsk ungdom i Norge er velfungerende, blant annet på skolen og at de holder seg unna kriminalitet. Men i denne undersøkelsen rapporterte de tamilske ungdommene mer psykiske problemer enn andre. Blant annet oppga 22 av 73 jenter at de hadde selvmordsforsøk bak seg.

– Opprinnelig ønsket vi å studere tamilske barn og ungdom fordi de var så velfungerende. Nå vil vi også inkludere informasjonen om at de gir uttrykk for psykisk sårbarhet. Har det skjedd endringer i deres fungering over tid? For å kunne si noe om dette, ønsker vi å inkludere flere ungdommer i undersøkelsen, enn det som var tilfellet i NOVAs studie. Vi må se på hvilke utfordringer og ressurser de har i forhold til familie, skole, venner og lokalmiljø, sier Brit Oppedal ved Folkehelseinstituttet, og leder av Tamilstudien.

Tamilstudien inkluderer også tamilske familier i flere kommuner i Norge. Til nå er Trondheim og Lørenskog med, og Bergen står for tur. Totalt er det ca 1 200 barn og unge i disse aldersgruppene, og for å få så god informasjon som mulig, ønsker Tamilstudien at så mange som mulig blir med. Det er planlagt to oppfølgingsundersøkelser, én i 2010 og én i 2012.

Det er frivillig å delta i studien, og enhver kan trekke seg fra prosjektet når som helst. Med bakgrunn i loven om personvern og taushetsplikt, kan heller ingen få vite hva barna, ungdommene eller foreldrene har svart.

Oppedal understreker viktigheten av å gjennomføre Tamilstudien i samarbeid med tamilene selv. For å få til dette har UngKul har etablert samarbeid med mange ulike tamilske innvandrerorganisasjoner og dannet Norsk-Tamilsk Helsenettverk. Helsenettverket vil bruke informasjonen fra Tamilstudien til å foreslå og diskutere tiltak som skal fremme tamilske barns og unges oppvekstforhold i Norge, samt forebygge utvikling av psykiske problemer. Resultatene vil også være viktige for rådene Folkehelseinstituttet gir til sentrale og lokale myndigheter om helse- og omsorgsbehovene i innvandrerbefolkningen.