– Ti ganger viktigere enn Berlinmurens fall

Fransk minister på Norgesbesøk mener valget av Obama betyr et enormt gjennombrudd. Overfor VG Nett hevder hun imidlertid at det vil ta lang tid før man får en "europeisk Obama".

Rama Yade (31) er minister for utvikling og menneskerettigheter. Hun er denne uken på offisielt besøk i Norge for å snakke om kvinners stilling i krigsherjede land. 

Yade er klart et produkt av det flerkulturelle Frankrike. Hun er født i Senegal, og oppvokst i Paris i en muslimsk familie som ikke hadde noe som helst innvendninger mot å sende henne på en katolsk skole. Senere giftet hun seg med en fransk jøde.


I Norge på offisielt besøk: Rama Yade (foto: Wikimedia Commons).

Inspirasjon og realitet

Hun beskriver situasjonen i USA som en psykologisk mur av dimensjoner som ble revet da amerikanerne valgte en svart mann til president.

– Jeg kan sammenlikne med Berlin-murens fall. Bare ti ganger sterkere, sier hun til VG Nett.

Yade mener Obamas seier kan være til inspirasjon for minoritetsbefolkninger i andre land, men tviler på om Frankrike og andre europeiske land er modne for et “Obama-valg”.

–  Europas politiske systemer legger ikke opp til at det samme kan komme til å skje på mange tiår ennå, sier hun til VG Nett.