Første gruppe i sitt slag

Muslimske skaphomofile får hjelp

Organisasjonen Skeiv verden starter en selvhjelpsgruppe for skjulte homofile muslimer. Tilbudet, det første av sitt slag, vil komme i gang høsten 2009.

Prosjektleder i Skeiv verden Magne Richardsen og sosionom Richard Narvesen gleder seg til å virkeliggjøre drømmen om en selvhjelpsgruppe for muslimske homofile i Skeiv verdens egne lokaler på Grünerløkka.

– Et slikt tilbud vil hjelpe mange. Vi vi fortelle folk at det finnes andre i samme situasjon, som de kan dele sine erfaringer med om det å være homofil og muslim, sier Richardsen

 • Både Richardsen og Narvesen presiserer at en ikke trenger å være en del av Skeiv verden for å være med i gruppen.

  Folk skal kunne dele sine erfaringer med å være homofil og muslim.

 • – For mange er det å være med i gruppen og fortsatt være i skapet svært viktig. Derfor vil tilbudet være atskilt fra de andre aktivitetene til Skeiv verden. Mange av våre brukere vil fortsatt kunne holde sin legning i skjul, men likevel få den hjelpen de trenger, forklarer Richardsen.

  Erfaringsutveksling
  Ideen om å starte en selvhjelpsgruppe kom etter at flere av de muslimske medlemmene tok kontakt med organisasjonen på vegne av venner som holdt sin legning skjult.

 • – Mange har hatt traumatiske opplevelser og blitt torturert i hjemlandet på grunn av sin legning. Dessuten har en del vanskeligheter knyttet til det å være muslimsk homofil i Norge. Derfor vil vi gi dem muligheten til å diskutere dette med andre i samme situasjon, forteller Narvesen, som jobber med en masteroppgave om det å være muslim og homofil i Norge.

  Åpner for flere grupper
  I første omgang vil gruppen bestå av 8-10 personer, samt ledere med ikke-muslimsk bakgrunn.

 • – Grunnen til at ledere ikke skal være muslimer, er at homofile muslimer er mindre skeptiske til de med ikke-muslimsk bakgrunn. Det er enklere å få hjelp av noen som ikke har samme bakgrunn, forklarer Richardsen.
 • Begge er åpne for å opprette flere grupper hvis det blir behov for det.

 • – For øyeblikket er dette et prøveprosjekt. Blir det en suksess, vil vi selvfølgelig opprette flere grupper i fremtiden, sier Narvesen.

  Richardsen på sin side blir ikke overrasket om interessen blir større enn tilbudet.

 • – Det var bare for to-tre år siden Skeiv verden fikk sine første muslimske medlemmer og det er kun det  siste året at de vi hadde, kom ut av skapet. Samfunnet er i utvikling, også hos muslimer, så vi blir ikke overrasket om interessen blir stor, legger han til.

 • For påmelding og nærmere informasjon. Kontakt Richard Narvesen på: [email protected]