Nav-ansatte vil ikke sjekke norskkunnskaper

Nav-ansatte kommer mest sannsynligvis ikke sjekke norskkunnskaper til innvandrere, slik det foreslås fra regjeringen.
Foto: Jørgen Schyberg
Et nytt lovforslag kan føre til at innvandrere som ikke snakker godt norsk mister sosialhjelp. Men Nav-ansatte ønsker ikke å kartlegge språkkunnskapene deres.
0Shares

Statsminister Erna Solberg (H) vil ha slutt på at innvandrere mottar sosialhjelp fordi de ikke kommer seg inn i arbeidsmarket på grunn av språkkunnskapene sine.

Ifølge VG vil regjeringen kreve at de som fortsatt ikke kan godt nok norsk må ta enda et norskkurs for å få sosialhjelp.

– Det er isolerende å ikke kunne norsk, det er integrerende å lære seg norsk og da må man faktisk sette fokus på det, sier Erna Solberg til NRK.

Kritiske

Fagforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) er kritiske til statsministerens lovforslag om å ta sosialstønaden fra innvandrere som ikke lærer seg norsk.

– Jeg synes ikke det skal legges til et Nav-kontor å vurdere om man snakker godt norsk eller ikke, slik statsministeren legger opp til, sier nestleder for Yrkesseksjon kontor og administrasjon i Fagforbundet Mette Asmyhr til NRK.

Fellesorganisasjonen og Fagforbundet, som organiserer mange Nav-ansatte, mener at kontakten Nav-veiledere har med innvandrere ikke gir dem nok grunnlag for å vurdere om språkferdighetene er årsaken til at de ikke får jobb.

Frykter forskjellsbehandling

Fagforbundet frykter også forskjellsbehandling.

– Dersom hver enkelt Nav-veileder skal vurdere om brukeren er god nok i norsk eller ikke kan det føre til skjevheter i hvem som får sosialhjelp eller ikke. Dette er jo ganske sårbart, du sier faktisk nei til midler for husleie og livsopphold for folk. Hvis de ansatte skal gjøre det må det isåfall komme klare retningslinjer for hva som skal tas med i vurderingen, sier Asmyhr til NRK.