Fortsetter å skille barn fra foreldre ved USAs grense

Et flere hundretalls barn skilles fra sine foreldre ved USAs grense, viser gjennomgang fra borgerrettsorganisasjon.
Foto: Jim Pennucci
Over 900 barn, inkludert spedbarn, er skilt fra sine foreldre det siste året ved USAs grense, ifølge borgerettighetsorganisasjonen ACLU. Likevel fortsetter praksisen.
0Shares

Rundt 20 prosent av barna som skilles fra sine foreldre, er under fem år gamle, ifølge ACLU, melder NRK.

Borgerrettighetsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) kommer med opplysningene i forbindelse med at de har bedt en dommer vurdere om begrunnelsene som myndighetene har for å skille til sammen 911 barn fra sin foreldre, er gyldige.

Etter at nyhetene om at barn ble skilt fra sine foreldre, satt i bur i leirer ved grensa eller sendt til fosterfamilier helt andre steder i USA kom ut, ble Trump-administrasjonen tvunget til å begrense praksisen.

Fortsetter praksisen

Likevel finnes det eksempler på at praksisen holder frem.

Ett barn ble skilt fra sin far fordi faren fikk seks dagers fengsel for å ha forårsaket skade på eiendom for fem dollar, mens et annet barn ble tatt fra faren fordi faren hadde latt barnet sove med en våt bleie.

I et annet tilfelle ble en to år gammel guatemalansk jente skilt fra sin far da myndighetene fant at hun hadde feber og bleieutslett og var underernært. Faren, som kom fra et svært fattige område der underernæring er utbredt, ble anklaget for omsorgssvikt.

Vil ha avklaring

ACLU, som baserer sin funn på myndighetenes egne tall, ber nå distriktsdommer i California Dana Sabraw om å oppgi hvorfor de 900 barna er skilt fra foreldrene og også klargjøre kriteriene myndighetene følger for å skille dem.

– Det er sjokkerende at Trump-administrasjonen fortsetter å ta babyer fra foreldrene. Administrasjonen må ikke få lov å omgå dommerens ordre med henvisning til for eksempel mindre trafikkforseelser, sier advokat Lee Gelernt i ACLU, ifølge NTB.