Flyktninger gir eldre en hjelpende hånd

Flytkninger hjalp eldre på bosenter med ryddedugnad for tiende år på rad.
Foto: Bijan Gharahkhani
I går var det tiårsjubileum for den årlige dugnaden i Rådhusgata Bofellesskap i Øvre Eiker.
0Shares

Ryddedugnaden har blitt en årlig tradisjon hvor nyankomne flyktninger, nye eikværinger, stiller opp til dugnad sammen med  beboerne, eller «eldre ungdom», som de kaller seg selv.

Ordfører i Øvre Eiker, Ann Siri Fjerdingstad, kom for å hilse på og innledet med hvor viktig dugnad er i det norske samfunn, og at alle deltar.

Helse- og sosialsjef i kommunen, Kari Hesselberg, var også tilstede. Hun hilste på alle og snakket om at dugnad er en fin måte der vi kan bli bedre kjent og forstå hverandre.

– I år er det tiende året, og det er Nav i Øvre Eiker som samarbeider med beboernes valgte representant, sier Bijan Gharahkhani fra NAV Øvre Eiker til Utrop.

Skaper relasjoner

Norsk-iranske Bijan, som på 80-tallet kom sammen med familien som flyktninger til Norge, tar selvsagt i et tak med både rake og rive. Tolv flyktninger jobber og gjør seg kjent med nye norske venner i leilighetskomplekset i Rådhusgata 2 midt i Hokksund sentrum.

– Vi blir litt kjent på denne måten, og det gir resultater, sier Bjørn Berg, som selv bor i komplekset og er beboernes valgte representant.

Berg er begeistret over denne måten å bygge nettverk og nye og nyttige relasjoner på.

– Resultatet er at når vi seinere treffes, i butikken eller ute på gata, så hilser vi og prater litt. Noen besøker hverandre også.

Berg er temmelig sikker på kontakten er viktig og til glede og nytte for ferske flyktninger, men han vet også at jobben de gjør, mottas med applaus og stor takk blant beboerne.

– Å hjelpe hverandre er veldig viktig i prosessen med å skape gode forhold og vennskap i kommunen, sier Gharahkhani.