Hemmelig notat:

SIAN kan nektes møte på Tøyen Torg

Oransiasjonen SIAN kan nektes å holde møte på Tøyen Torg, ifølge et hemmelig notat. Her avbildet under et arrangement på Eidsvolls plass.
Foto: Claudio Castello
Kommuneadvokaten mener at politiet kan nekte den islamkritiske og høyreradikale organisasjonen SIAN å holde stand på Tøyen torg 28. september.
0Shares

Nyheten om at administrasjonen i bydel Gamle Oslo tillot Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) å være på Tøyen torg lørdag 28. september, ble tidligere i sommer med møtt med massiv kritikk fra lokalpolitikere og lokalsamfunn. Kravet var at bydelen måtte omgjøre avgjørelsen.

Til tross for den til dels svært harde kritikken, stod bydelsdirektør Tore Olsen Pran på sitt.

– Spørsmålet er om de går over grensen. Bydelsforvaltningen avgjør ikke grensene for ytringsfriheten. Det er rettsstaten som må vurdere om det er ulovlig, sa han til Dagsavisen tidligere i sommer.

Kan nekte arrangement

Nå viser det seg at Oslo politidistrikt kan ha en hjemmel for å nekte den planlagte standen på Tøyen. I en vurdering Kommuneadvokaten i Oslo har utført, konkluderer de med at politiet, etter loven, kan nekte arrangementet å gå av stabelen, melder Vårt Oslo.

Notatet fra kommunens jurister er unntatt offentlighet. Men avtroppende bystyrepolitiker Ivar Johansen (SV) har publisert det på sin hjemmeside.

– Politiet vil ha hjemmel til å forby markeringer og demonstrasjoner, blant annet i tilfeller der det er grunn til å frykte at dette vil føre til alvorlig forstyrrelse av offentlig ro og orden, mener advokat Jon Sverdrup Efjestad, i uttalelsen fra Kommuneadvokaten.

Uavhengig av vurderingen fra Kommuneadvokaten, varsler leder av Rødt i Oslo, Siavash Mobasheri, at han nå vil be bystyret trekke tilbake tillatelsen til arrangementet.

– Nå mener vi i Rødt at ord må følge handling og krever at rasistiske grupper som SIAN ikke skal få tillatelse til å spy hat og rasisme i våre gater, sier Mobasheri til Vårt Oslo.