Kritikk av Listhaug-innlegg om «båtmigranter»

Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug skaper igjen kontrovers på sosiale medier.
Foto: Claudio Castello
Regjeringspartnerne Venstre og KrF kaller Listhaugs facebookinnlegg om båtmigranter en avsporing av debatten og et slag i løse luften.
0Shares

Torsdag sist uke delte eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) et innlegg på Facebook der det står «Norge skal ikke ta imot båtmigranter. Enig?».

Innlegget har fått over 5100 kommentarer og mer enn 12.000 Facebook-brukere har likt innlegget.

Innlegget har fått flere til å reagere. Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad kaller regjeringspartnerens Facebook-innlegg for «et slag i løse luften».

– Nå er det valgkamp. At Frp ønsker å fronte sine primærstandpunkter må de få lov til, men heldigvis har regjeringen en ansvarlig politikk for å hjelpe flyktninger, sier Ropstad til NRK.

Fra før av har Listhaug skapt liknende kontrovers. I fjor postet hun et omstridt Facebook-innlegge der hun hevdet at “Arbeiderpartiet setter terroristenes rettigheter foran nasjonens sikkerhet”. Facebook-postingen førte til hennes avgang som justisminister etter en to uker lang prosess med mistillitsforslag og regjeringskrise.

Slik ser Facebook-posten fra Listhaug ut.
Foto : Skjermdump/Facebook

– En avsporing

Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande kaller innlegget for en direkte avsporing av debatten og politikken som regjeringen driver.

– Jeg skjønner at Frp har behov for å komme med sitt primærstandpunkt i en valgkamp, men syns jeg ikke det er noe bra at statsråder kommer med sånne typer meldinger, sier Skei Grande til NRK.

Sylvi Listhaug sier til NRK at innlegget ble delt på Facebook fordi det er et av temaene partiet er opptatt av å formidle.

– Vi tar imot kvoteflyktninger

Listhaug mener selv at oppmerksomhet rundt dette kan forhindre at migranter forsøker å ta seg over Middelhavet.

– Regjeringens politikk er å ta imot et visst antall kvoteflyktninger hvert år, ikke å ta imot båtmigranter. Vi er helt tydelig på at vi ikke vil ta båtmigranter til Norge og det er det bildet kommuniserer. Leger Uten Grenser og andre organisasjoner som opererer i området bidrar til at flere legger ut på den livsfarlige ferden over Middelhavet. Det bidrar i verste fall til at flere liv kan gå tapt. Båtene bidrar til å hjelpe menneskesmuglere med å frakte folk til Europa, sier hun til NRK.