Norsk-somaliere verves av islamister

Al-Shabaab-militsen i Somalia bruker internett til å fri til ungdom i Norge, mener Somalia-ekspert Stig Jarle Hansen.

Gruppen anses som en terroristbevegelse av vestlige etterretningsorganisasjoner, blant annet Politiets Sikkerhetstjeneste.

– Al-Shabaab er veldig dyktige til å kommunisere på en måte som kan appellere til mange unge, sier Hansen til Klassekampen.

Tikkende bombe

Første nyttårsdag ble karikaturtegneren Kurt Westergaard utsatt for et drapsforsøk som det danske sikkerhetspolitiet(PET ) mener en 28 år gammel dansk-somalier med forbindelser til Al-Shabaab sto bak. Lignende aksjoner kan skje i Norge.

– Flere ledere i Al-Shabaab har bodd i Skandinavia. De følger også godt med i norske medier, og en opphausset stemning i Norge kan trolig brukes til å rekruttere unge norsk-somaliere, avrunder han til Klassekampen.

FAKTA OM AL-SHABAAB:

Al-Shabaab, offsielt kjent som Harakat al-Shabaab Mujahideen (bevegelsen for unge krigere) er en militant gren av islamistbevegelsen Islamic Courts Union (ICU). Bevegelsen har som mål blant annet å fjerne Somalias nåværende regjering fra makten.

Siden februar 2008 har bevegelsen vært på USAs liste over terroristgrupper. Ifølge National Counterterrorism Center er lederskapet tilsluttet Al-Qa’ida og noen ekstremister forbundet med Al-Shabaab kan ha trent og kjempet i Afghanistan.

Kilde: Wikipedia.no