Zola-prisen til Amal Aden

Forfatteren Amal Aden har kommet langt. Fra et liv på gate i Somalia og et miljø preget av rus og kriminalitet i Oslo til forfatterstemme i Aschehoug. Nå har hun vunnet Zola-prisen.
Foto: Henrik Kreilisheim
Samfunnskritikeren og forfatteren Amal Aden vant Zola-prisen for 2010.
0Shares

Amal Aden har i en årekke engasjert seg i innvandrerspørmål. Nå har hun vunnet Zola-prisen som vil bli utdelt i kveld på Nobelinstituttet i Oslo.

Det er Foreningen til Fremme av sivilt mot som deler ut Zola-prisen hvert år. Prisen går til enkeltpersoner som har kjempet for menneskerettigheter, demokrati og rettsikkerhet.

Uredd frihetsforkjemper

Lederen for Foreningen til Fremme av sivilt mot, Ingjald Sørbeck Sørheim, sier til NRK at Aden har fått prisen for sin kritikk av norsk innvandrings- og integreringspolitikk, og fordi hun åpentlyst og uredd har kritisert innvandrermiljøer som ikke respekterer grunnleggende verdier som demokrati, likestilling og rettssikkerhet.

– Aman Aden har vært åpen om sine egne erfaringer, og har på den måten gitt en stemme til alle som i det skjulte blir utsatt for grove overgrep i religionens og kulturens navn, sier Sørheim.

Zola-prisen ble delt ut for første gang i 1999.  Kadra Nor, Gunnar Stålsett, Per Yngve Monsen og Erling Borgen er tidligere prisvinnere

Det har ikke lyktes Utrop å komme i kontakt med Amal Aden.