Forskernes valgkonklusjon: Et nytt politisk landskap i Norge

– I Norge og Skandinavia har de sosialdemokratiske partiene klart seg rimelig godt sammenlignet med søsterpartier lenger sør i Europa, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.
foto: Jessica Allande
De store partiene taper stort – til fordel for grønne og radikale partier på venstresiden. Valget etterlater seg et nytt politisk landskap, mener forskere.
0Shares

Valgresultatet – basert på Valgdirektoratets prognose ved midnatt – ser ut til å danne grunnlaget for et nytt, radikalt og grønt politisk landskap, ifølge valgforsker Peter Egge Langsæther ved NTNU.

– I Europa har vi sett at grønne partier og det radikale venstre styrker seg, mens de tradisjonelle partiene svekkes. Det vi ser i Norge nå, er en del av en europeisk trend, sier han til NTB.

Da rundt 40 prosent av stemmene var telt opp mandag kveld, lå Ap an til å få en oppslutning på drøyt 24 prosent på landsbasis, ifølge Valgdirektoratets prognose for fylkesvalget. Hvis prognosen treffer, vil Ap gjøre det dårligste lokalvalget i partiets historie. Den tidligere bunnoteringen ble satt i 2003 med 27 prosent.

Han medga etter talen at valgresultatet gir grunn til bekymring, men avviste å kalle det en «katastrofe».

Det andre partiet som utmerker seg når det gjelder tapt oppslutning, er Høyre, som kan falle under 20 prosent på landsbasis etter en tilbakegang på oppunder 4 prosentpoeng fra kommune- og fylkesvalget for fire år siden. Høyre-lederen ville ikke gå lenger enn å si at valgresultatet er «skuffende», og at hun gjerne skulle «sett at flere byer og bygder lå an til å få blått styre».

– I Norge og Skandinavia har de sosialdemokratiske partiene klart seg rimelig godt sammenlignet med søsterpartier lenger sør i Europa, men den langsiktige utviklingen som man har sett i Europa, ser man også her, sier valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning.

Han mener utviklingen må forstås i lys av at debatten i stor grad preges av spørsmål som klima, bompenger og distriktspolitikk der partier som Ap og Høyre mangler tydelige svar.

– Hvis vi havner i det sjiktet, tror jeg det betyr et tidsskille i norsk politikk. Den gamle høyre-venstre-aksen blir kraftig utfordret av et parti som mener grått-grønt er den viktigste skillelinjen, sier MDGs nasjonale talsperson Arild Hermstad til NTB.

SV og Rødt vil fortsatt være for småpartier å regne – basert på en ventet oppslutning på henholdsvis 6 og 4 prosent – men begge partiene kan få rundt 2 prosentpoengs framgang hver.

For Rødts del innebærer det en dobling av oppslutningen fra forrige fylkesvalg.

Ifølge prognosen blir de fire partene som sitter i regjering sammen, straffet av velgerne. Fremskrittspartiet kommer til å tape snaut 2 prosentpoeng i oppslutning og ende under 9 prosent, hvis prognosen slår til. Frp vil i så fall gjøre sitt dårligste fylkesvalg siden 1991.

Kristelig Folkeparti og Venstre faller nesten like mye til rundt 3 og 4 prosent i fylkesvalget.

Ifølge landsoversikten ligger Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) an til å få 3,4 prosent av stemmene på landsbasis. I Bergen kan partiet imidlertid få hele 18 prosents oppslutning, ifølge de opptelte forhåndsstemmene. I Oslo ligger partiet an til å få 6,4 prosent.