Syrisk flyktning ble norsklærer etter fire år i Norge

Syriske Nour har på rekordtid blitt norsklærer på frivilligsentral fra Klepp. Selv måtte hun flykte fra IS i 2015 og forlate fødebyen Raqqa.
foto: Nils-Ove Støbakk/Jærbladet
Nour Sharef (31) flyktet da terrorgruppen IS inntok hjembyen i Syria. På rekordtid har hun blitt norsklærer i Klepp.
0Shares

– Jeg er veldig glad i nynorsk og dialektene i Norge, forklarer den blide 31-åringen til Jærbladet.

Etter bare noen få år på Jæren er den syriske flyktningen godt integrert i Klepp kommune, og norskkunnskapene er allerede så gode at hun har begynt å undervise andre innvandrerkvinner i norsk.

– Her på frivilligsentralen er det mange aktiviteter, som blant annet en kvinnegruppe. Og så underviser jeg litt, forteller hun.

Flyktet fra IS

Nour var byggeingeniør i Syria, men også glad i språk. Før borgerkrigen brøt hadde hun planer om å reise til Kuwait. I stedet måtte hun flykte fra terrorgruppen Islamsk Stat (IS) etter at terrorgruppen inntok fødebyen Raqqa.

– For meg, som kvinne med utdanning…jeg kunne ikke være der. Vi ga penger til menneskesmuglere og opplevde mykje tøft.

En periode bodde hun og familien i Tyrkia, hvor de ikke følte seg trygge. Nour og ektemannen bestemte seg for å reise langs Balkan-ruten til Norge. Nour hadde allereie to brødre som hadde reist til Tyskland og Sverige.

– Hvis det blir fred vil jeg gjerne tilbake. Men jeg tror det er umulig med fred de første 10-15 årene, ihvertafll. Det er ikke trygt der.