Lite grønt skifte i «innvandrerbydeler»

Innvandrervelgere på Oslo øst, og særlig på Groruddalen, sviktet Ap, til fordel for FNB under årets kommunevalg.

Oslo Ap er fortsatt førstevalget for mange innvandrervelgere, men blir nå utfordret av nykomlingpartiet, viser en tilfeldig analyse Utrop har gjort av valgresultater på tirsdag i ulike bydeler i Oslo.

Utrop har sammenliknet resultater basert på NRK-tall før forhåndsstemmene var opptelt. Vi har sett på innvandrerdominerte bydeler som Stovner, Alna, Søndre Nordstrand og Grorud, og sentrumsbydeler som Gamle Oslo, Grünerløkka og St. Hanshaugen.

Tallene fra NRK viser store sprik på Milljøpartiet de Grønne (MDG) og FNB. MDG ble nest størst i Gamle Oslo med 19 prosent av stemmene, og størst på Grünerløkka med 21,5. På St. Hanshaugen ble man bare slått av Høyre, og fikk 22 prosent.

FNB rett inn

I samme bydel fikk FNB knapt to prosent, mens på Grorud ble man tredje største parti med 10,8. På Alna ble FNB nest størst med 15,1, på Stovner kom man på tredjeplass med 13,7 og på Søndre Nordstrand ble man også nummer tre med 11 prosent.

Til sammenlikning er MDG-tallene i de sistnevnte bydelene følgende: 6,9 (Grorud), 3,9 (Stovner) og 6,2 (Alna).

Frp, som gjorde et av sine dårligste valg siden 1983, får dårlige tall i samtlige analyserte bydeler, med Stovner som beste resultat på 8,5 prosent.

Usosial avgift

Under mandagens valgvake som Utrop dekket, var det flere som påpekte en sterk representasjon av innvandrerstemmer fra Oslo øst. Ofte handler det om store familier som er sterkt bilavhengige, og som opplever bompengeavgiften som urettferdig på en allerede presset familieøkonomi.

Sistnevnte bekreftes også statistisk. Nettavisens omtale av SSBs kartlegging av innvandreres økonomi denne våren viste til at en “relativt stor andel” av innvandrerne opplever at de har flere økonomiske vansker samtidig. 16 prosent svarte at de har minimum fire økonomiske problemer på samme tidspunkt.

Statistikken viste også at betydelig del av barn av innvandrere vokser opp i familier med økonomiske vansker og dårlige boforhold. En langt større andel har årlig og vedvarende lavinntekt.

Fyller et politisk behov

Gårsdagens nettutgave av Aftenposten påpekte at FNB stjal Aps stemmer i Groruddalen og Søndre Nordstrand.

Amang Ibrahim fra Groruddalen er tidligere Ap-velger, men endte i år hos nykomlingene FNB.

– Jeg kjenner ikke igjen Ap jeg har stemt på i alle år. De er blitt som et datterparti av MDG og mest for folk på Grünerløkka, sier han til Aftenposten.

Nykomlingpartiet fyller et politisk behov blant innvandrervelgerne på Oslo øst.

– Mange innvandrere er enige med Frp i bilpolitikken, men ikke i innvandringspolitikken. Nå dukker FNB opp og tilbyr dem bilpolitikken, sier han