Tror ny-nazister står bak

Ola Mellbye Pettersen innrømmer at dette har gått innpå ledelsen. - Dette er selvfølgelig noe som preger oss personlig. Hele summen av anklager har tatt på, sier han. Nå ønsker organisasjonen å renvaske seg.
Foto: Kristian Mendoza
Nestleder i SOS Rasisme Ola Melbye Pettersen, mener beskyldningene i media om organisasjonens pengerot og medlemjuks har sitt utspring i det nazistiske miljøet.
0Shares

Organisasjonen har vært mye i media siden høsten 2009. Spesielt har organisasjonens pengebruk og medlemstall vært et tema i flere aviser blant annet P4 og Klassekampen. Ola Melbye Pettersen i SOS Rasisme mener organisasjonen har grunn til å tro at anonyme tips fra sentrale skikkelser i det nynazistiske miljøet i Norge kan ha påvirket dette.

–  Det vi har vist er at det spres mange løgner og påstander om oss fra nazistiske miljøer, og at disse aktivt tar kontakt med mediene, sier Pettersen til Utrop.no.

Mottat trusler fra nazimiljøet

Nestlederen viser til epost-trusler fra sentrale medlemmer av nynazistiske grupper. Han mener organisasjonen gjennom flere år med antirasistisk arbeid har klart å få mange fiender i det nazistiske miljøet. Og at disse anonymt har tipset løgner til både media og myndighetene om organisasjonen.

«Jeg ser deres leder Kjell Gunnar Larsen tar ut en million kroner i lønn fra organisasjonen. Jeg har nå sendt en bekymringsmelding til Barne-og Likestillingsdepartementet samt diverse aviser», står det i en av e-postene.

Pettersen nekter å tro at avisoppslagene var tilfeldige.

– Vi har også vist at det tidsmessig og innholdsmessig er et sammenfall mellom enkelte presseoppslag og trusler fra nazister, sier han.

– Bedrevet god og undersøkende journalistikk

Nyhetsredaktør i P4 André Winje Arntzen mener P4s arbeid er basert på
faktaopplysninger fra regnskaper og eiendomsregistre, samt
åpne kilder som de mener er troverdige og relevante. Han mener også at de har gitt SOS Rasisme rett til tilsvar i forbindelse med artiklene om organisasjonen.

– Gjennom våre saker om pengebruken i SOS-rasisme er det avdekket
kritikkverdige forhold som også har fått konsekvenser for
organisasjonen, blant annet at myndighetene har trukket pengestøtte til
SOS Rasisme, sier Arntzen.

Har anonyme kilder tipset dere om enkeltsaker ved organisasjonen?

– Dette har vært en sak med et stort antall åpne kilder, både skriftelig og muntlig. Vi ønsker ikke å redegjøre offentlig om hvem som har tipset oss i denne og andre saker, eller hvem vi har snakket med, utover de kilder som har vært en del av de publiserte sakene, sier Arntzen.