Advarer mot økt muslimfrykt

Initiativtaker til sjokkampanje for en mer human asylpolitikk: lederen i Antirasistisk Senter, Kari Helene Partapuoli
Foto: Claudio Castello
Antirasistisk senter frykter økt muslimfrykt som følge av at tre personer er pågrepet for terrorplanlegging.
0Shares

PST pågrepet nylig tre personer som er siktet for planlegging av terroraksjoner. Den ene er norsk statsborger, mens de to andre har permanent oppholdstillatelse i Norge. De arresterte knyttes til internasjonale miljøer som beskrives som militante og ekstremistiske.

Pågrepet med dårlige bevis
Norske eksperter VG har snakket med sår tvil om hvorvidt PST har godt nok bevismateriale
for å få dømt de tre siktede i terrorsaken.

Bynjar Lia ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) tror hensikten med pågripelsene ikke nødvendigvis var å sikre en domfellelse.

– For PST er det kanskje vel så viktig å forstyrre og forhindre som å arrestere, sier han til AP.

Økt sjekk

Med asyltilstrømningen til Norge nær halvert, sier Storberget til VG at en del av UDIs ledige kapasitet vil brukes til bedre bakgrunnssjekk av folk som kommer til Norge.

– Når antallet asylsøkere faller ned mot 50 prosent av det nivået vi hadde i fjor, gir det oss mulighet til å holde bedre kontroll med dem som kommer. Dermed kan terrorfaren i Norge bli lavere med minket asyltilstrømning, sier justisministeren til VG.

Advarer mot økt islamfrykt
− Vi reagerer på at terrorfaren nå brukes direkte for å rettferdiggjøre en restriktiv asylpolitikk. Mennesker på flukt har vært blant de primære ofrene for den internasjonale kampen mot terror. Kampen mot terror må utkjempes med rene midler, ikke på bekostning av mennesker i en ufattelig sårbar situasjon, sier leder i Antirasistisk Senter Kari Helene Partapuoli.

− Vi er redd vi kan gå en enda styggere tid i møte i offentlighetens omtale av norske muslimer. Det siste året har markert et bunnivå i kampen mot fordommer i Norge. Vi frykter enda flere generaliserende, krisepregede og hatske utspill i deler av den offentlige debatten om islam, sier hun.

− Etter 11. september har vi sett økende frykt for og hat mot muslimer også i Norge. Dette er akkurat den typen splid som ekstremister som dette ønsker å skape. Det vil være katastrofalt hvis noen få ekstremister skal få sette premissene for samlivet mellom ulike mennesker i dette landet.

Flere blir skeptiske
I en fersk undersøkelse InFact har gjort for VG svarer 34 prosent av de spurte at de nå har blitt mer skeptiske til folk med minoritetsbakgrunn. 58,6 prosent sier de tror innvandrere får det vanskeligere,

De spurte i undersøkelsen er også blitt mer engstelig for å oppholde
seg på offentlige steder etter at PST pågrep de tre mennene. 15 prosent
sier at de er mer skeptiske nå. For øvrig er det flere av hovedstadens
innbyggere enn ellers i landet som sier dette.

Undersøkelsen
ble gjennomført fredag denne uken og et landsrepresentativt utvalg på
1.011 personer over 18 år ble spurt i målingen.