Flyktningpris til fotojournalist

0Shares

Det er britiske Alixandra Fazzina som i år får prisen for sin årelange innsats for å dokumentere situasjonen for flyktninger verden over. 

Med sine karakteristiske og sterke fotoreportasjer har Fazzina i en årrekke dedikert sitt arbeid til å synliggjøre de ofte forsømte menneskelige konsekvensene av krig.

– Årets prisvinner er en viktig og verdig bidragsyter i innsatsen for folk på flukt. Fotografer og journalister som dekker flyktningkriser gjør en svært viktig jobb. 43 millioner mennesker er på flukt i verden i dag og deres situasjon fortjener massiv offentlig oppmerksomhet, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Elisabeth Rasmusson.

Selv sier Alixandra Fazzina at hun er overveldet og glad for prisen som deles ut i samarbeid mellom FNs høykommissær for flyktninger og Flyktninghjelpen.

– Det å måtte gi opp sitt hjem etterfulgt av kampen for å gjenoppbygge det, er en av de tøffeste utfordringene du noensinne kan bli stilt overfor. Hvert år opplever millioner av mennesker at de ikke har noe annet valg enn akkurat dette, sier Alixandra Fazzina.

Alixandra Fazzina begynte sin karriere som fotojournalist under Bosniakrigen. Siden har hun flyttet linsen til flyktningkriser verden over for å dokumentere de menneskelige lidelser medført av krig. Arbeidet har blant annet resultert i boken ‘A Million Shillings, Escape from Somalia’.

– Hennes unike talent, engasjement og empati samt hennes utrolige evne til å komme til bunns i sakene hun jobber med, gjør henne til en forbilledlig skildrer av verdens mest utsatte mennesker, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres.

Nansenprisen ble opprettet i 1954 for å hedre minnet om Fridtjof Nansen, norsk polfareren og den første høykommissæren for flyktninger. Nansenprisen deles ut årlig til et individ, eller en organisasjon, for fremragende arbeid for verdens flyktninger. Prisen består av en medalje samt 600.000 kroner bevilget av Norge og Sveits. Vinneren står fritt til å donere pengene til en verdig sak. Utdelingen av Nansenprisen finner sted 5. oktober 2010 i Genève.