Innvandringskritisk parti mister fire av ti representanter – går mot Ap-ordfører i byen

Etter flere uenigheter har fire medlemmer meldt seg ut av Demokratene.
Foto: Demokratene
Intern uenighet har fått Demokratene i Kristiansand til å rakne. Fire av ti innvalgte i bystyret melder seg ut av partiet, melder NRK.
0Shares

Demokratene ble tredje størst i sørlandsbyen i årets lokalvalg med 13,5 prosent av stemmene, men ingen ville samarbeide med partiet.

Demokratene (DiN) er et norsk registrert politisk parti. Partiet er restriktivt i spørsmål om innvandring og utenrikspolitikk.

Demokratene bygger sin politikk på de kristne grunnverdier med basis i norsk kultur og tradisjon. Demokratene er grunnleggende sett et innvandringsskeptisk parti. Partiet frykter en masseinnvandring fra muslimske land til Norge og Vesten.

Uenigheter internt

– Vi har meldt oss ut på grunn av interne stridigheter. Vi følte det var det eneste riktige å gjøre, sier tidligere Demokratene-politiker og byrådsmedlem Roy Fardal.

Allerede under det første møtet til den nye byrådsgruppen sa Fardal at han ønsket å overta Vidar Kleppes posisjon som partileder. Fardal ble nedstemt, men ble i stedet nestleder i gruppa.

Etter flere uenigheter har han nå altså meldt seg ut av Demokratene sammen med Lajla Elefskaas, Olav Homme og Jorunn Aaselle Olsen.

De fire blir uavhengige representanter i bystyret, men kommer ifølge NRK til å støtte en sentrum-venstre koalisjon i bystyret. Koalisjonen består av Ap, Sp, MDG, Tverrpolitisk folkeliste, SV og Rødt. Det betyr i så fall at byen får Arbeiderparti-ordføreren Jan Oddvar Skisland.

Det vil i så fall være det første maktskiftet i Kristiansand siden 1947.

– Jeg skal ikke være for bastant, men det begynner å se sånn ut nå, sier Skisland til NRK.