Her er historien om Jeanette som møtte norsktalende flyktningbarn i Hellas

I leiren står mennesker i kø opptil tre timer for et dårlig måltid frokost og det samme til middag, hver dag, forteller Jeanette.
Foto: Skjermdump/Facebook
Jeanette Sleveland fra Drøbak trodde ikke det hun så og hørte da hun søndag ankom øya Lesvos i Hellas. Der traff hun nemlig en flyktningfamilie der barna snakket norsk.
Majoran Vivekananthan
Latest posts by Majoran Vivekananthan (see all)

– De føler seg norske, de er norske, sier en rystet Jeanette Sleveland til Akershus Amtstidende.

Familien hun snakker om bodde 4,5 år i Hallingdal. I januar 2014 ble de utvist fra Norge og returnert til Afghanistan.

Søndag reiste Jeanette fra Drøbak til Lesvos i forbindelse med jobben.

Noen kilometer unna der hun var på oppdrag ligger den store flyktningleiren Moria. En leir som har plass til 3000, men i dag rommer 14.000. Leiren har svært kummerlige forhold og hver enkelt må tviholde på det lille de har, hvis det ikke skal bli stjålet. I leiren står mennesker i kø opptil tre timer for et dårlig måltid frokost og det samme til middag, hver dag.

Midt i skitten og mylderet hører tilfeldigvis en norsk frivillig at noen av flyktningene snakker norsk: Det viser seg at familien Rahimi, som altså har bodd i Norge, bor i leiren.

– Denne familien vet ikke sin arme råd og turde ikke bli i landet de ble sendt tilbake til. De var nødt til å flykte på nytt og har nå vært på flukt i 5–6 år, sier en sterkt preget Jeanette Sleveland. Familien skal har vært i leiren i nærmere to måneder.

Søndag la Jeanette Sleveland ut et Facebook-innlegg hvor hun forteller om det sterke møtet:

«Tilfeldigheter gjorde at en familie kom inn på klosteret her, som snakker norsk, som er norske», sier Jeanette i videoen, før tårene tar til å flomme. «Der sitter Fatema på 16 og lillebroren på 13. De snakker norsk. De kunne ikke språket i Afghanistan og har brukt mange år på å komme hit.» «Det de ønsker seg mest av alt, i tillegg til mat, en sovepose, en dusj, er skolebøker på norsk, sånn at de kan ta opp igjen utdannelsen som de har gått glipp av. De har ikke fått skolegang på fem år.» «Dette er virkeligheten, dere. Dette er 2019,» sier Sleveland og tørker tårer.

I forbindelse med videoen oppfordret hun de som ønsker å hjelpe å vippse penger som vil gå til StarFish Foundation, en lokal hjelpeorganisasjon. Denne organisasjonen prioriterer hjelp til barn i flyktningeleiren, eksempelvis skolemateriell, varme klær og mat.