SV og Muslimsk Dialognettverk vil forby nynazistiske organisasjoner

Freddy André Øvstegård, stortingsrepresentant fra SV vil på vegne av partiet fremme et forslag om dette for Stortinget om kort tid.
Foto: SV
SV vil fremme forslag i Stortinget om å forby nynazistiske organisasjoner. Muslimsk Dialognettverk (MDN) støtter forlaget.
0Shares
Redaksjonen
Latest posts by Redaksjonen (see all)

– Forbud er kontroversielt, men vi mener det er nødvendig med et lovverk som forbyr nazistiske organisasjoner som trener på voldsbruk og fremmer voldsutøvelse, sier Freddy André Øvstegård, stortingsrepresentant fra SV til Vårt Land.

Han vil på vegne av partiet fremme et forslag om dette for Stortinget om kort tid.

Forstander Ervin Kohn i Det mosaiske trossamfunn sa til Vårt Land forrige uke at det er på høy tid å forby rasistiske og nazistiske organisasjoner, slik FN flere ganger har bedt Norge gjøre. Han mener det handler om å beskytte demokratiet. Nå er det på tide, mener han.

Øvstegård vil på vegne av SV fremme et forslag om dette for Stortinget om kort tid.

– Det som er utslagsgivende for SV, er hvem sin frihet man ønsker å forsvare: Nazistenes frihet til å organisere seg for å fremme hat, vold og frykt, eller minoriteters frihet til å kunne leve trygge liv og delta i samfunnsdebatten uten frykt. Jeg mener det er en viktigere og mer grunnleggende frihet, forteller Øvstegård.

Arshad Jamil som er en av grunnleggerne til dialog og paraplyorganisasjon Muslimsk Dialognettverk (MDN), støtter også Kohns forlag om forbud.

– Jeg støtter Ervin Kohn når det gjelder å forby organisasjoner som er med på å bygge opp et destruktivt samfunn. Det er grense for når ytringsfrihet går over til å bli hatytring, og vi må få klarhet i hvor grensa går, sier Jamil til Vårt Land.

Han peker på at de som utfører disse handlingene ikke er «ensomme ulver», men tvert imot finner felleskap over internett. Et forbud mot organisasjoner som sprer hat og konspirasjoner og oppfordrer til vold kan vise seg å være nødvendig, mener han.