Hyller fredsprisvinneren

Grunnlegger for Oslo Freedom Forum, norsk-venezuelanske Thor Halvorssen, er veldig positiv innstilt til Nobelkomitéens valg av Liu Xiaobo som prisvinner i år. Foto: flickr
– Viktig at en menneskerettighetsaktivist får prisen, ifølge grunnlegger for Oslo Freedom Forum, Thor Halvorssen.
0Shares

Oslo Freedom Forum hyller Nobelkomitéens valg av Liu Xiaobo som årets prisvinner, skriver organisasjonen på sine nettsider.

Liu, som er forfatter og menneskerettighetsforkjemper, ble valgt av komiteen for “sin lange og ikke-voldelige kamp for grunnleggende menneskerettigheter i Kina”. 
Siden desember 2008 har Liu sittet fengslet for å ha organisert Charter 08, et manifest undertegnet av hundrevis av kinesiske intellektuelle og aktivister. Oppropet krever ytringsfrihet, frie og rettferdige valg, organisasjons- og religionsfrihet, et uavhengig rettsvesen, og andre fundamentale menneskerettigheter for det kinesiske folk.

Valgte klokt
Grunnlegger for Oslo Freedom Forum, Thor Halvorssen. skriver på organisasjonens hjemmeside, oslofreedomforum.com, at Nobelkomitéen valgte riktig.

Sitter fortsatt fengslet: regime- og systemkritikeren Liu Xiaobo.
Foto : wikimedi.com

– Vinneren kunne ikke ha fortjent det mere. Xiaobos engasjement er ekstraordinært og han legemliggjør den pågående kampen mot tyrannien i Kina. Nobelkomiteen valgte klokt og bør bli gratulert for å bringe mer oppmerksomhet i forhold til et regime som på en grusom måte har krenket menneskerettighetene i mer enn et halvt århundre.