Håper å bedre forholdet seg imellom

USAs utenriksminister har truffet Pakistans forsvarsminister Shah Mahmood Qureshi tidligere. Her i Pakistans forsvarsdepartement i Islamabad, oktober 2009.
Foto: Flickr.com/americagov
Obama-administrasjonen i dialog med Pakistans ledere.
0Shares

Pakistans forsvarsminister Shah Mahmood Qureshi og lederen for den pakistanske hæren Gen. Ashfaq Parvez Kayani har dratt til Washington DC i USA for å snakke med Obama-ledelsen om forholdet mellom de to landene. En av dem de skal møte, er USAs utenriksminister Hillary Clinton.

Terrorisme
CNN skriver at dialogen vil handle om alle sider ved forholdet mellom Washington DC og Islamabad, men at antiterror-operasjonene i Pakistan vil være hovedtemaet.

Det er ventet at USA skal lansere en sikkerhetspakke på over 2 milliarder dollar, eller cirka 12 milliarder norske kroner for å hjelpe Pakistans regjering til å bekjempe islamske ekstremister i grenseområdene til Afghanistan.

Forholdet mellom Pakistan og USA er anspent.Gruppen Jamat-el-islami har arrangert “Go America” demonstrasjoner. Denne er i Mirpurkhas sindh, juli 2009.
Foto : Flickr.com/Muhammad

Komplisert forhold
Nupi, som forsker på globale maktforhold, skriver på sine nettsider at USA og Pakistan lenge har hatt et komplisert og skiftende forhold. Mange pakistanere er kritiske til amerikanernes militære innblanding, og flere er kritiske til at Pakistans regjering samarbeider med amerikanerne.
I det siste er også flere amerikanske tankbiler i Pakistan angrepet av Taliban, skriver Aftenposten.

Tidligere i høst sa en amerikansk soldat at det var gjennomført militære aksjoner på Pakistansk side av grensen til Afghanistan. Angrepet skal ha kostet minst 15 sivilie livet, ifølge pakistanske myndigheter. Den gang sa forsvarsminister Qureshi at:
– Pakistan er fast bestemt på å forsvare sin territoriale integritet. Vi vil ikke inngå noen kompromisser når det gjelder brudd på vår suverenitet. Vi vil forsvare oss.

Nå forsøker de to landene imidlertid å stable forholdet sitt på beina igjen. Den pakistanske ambassadøren Husain Haqqani sier i et intervju med Cnn at dialogen hjelper begge sider med å fokusere på en felles strategi.
– Vi er alleierte, men det er ikke alltid vi tenker likt og har like interesser, sier han.
– Dette hjelper oss å se langsiktig på forholdet mellom USA og Pakistan.