Vinterklæraksjon for papirløse

Antirasistisk Senter har nylig hatt klesinnsamling for papirløse. Kommunikasjonsansvarlig ved senteret, Rune Berglund Steen, beskriver situasjonen overfor utrop.no som "uakseptabel"
Foto: Wikimedia Commons.
Vinteren er en kald og tøff tid for papirløse uten bosted. Antirasistisk Senter har derfor arrangert innsamling av vinterklær for denne gruppen.
0Shares
Asylsøkerne som tidligere bodde på Lier og Fagerli ventemottak utenfor Oslo, mistet praktisk alt av eiendeler da mottaket brant ned i sommer. Av den grunn startet Antirasistisk Senter en aksjon for innsamling av vinterklær. Innsamlingen kom i gang i oktober og ble avsluttet 15. november.

– Flere mistet eiendeler etter brannen på lier mottak i juli. Nå har vi fått inn greit med klær. I nærmere fremtid skal vi ha dugnad for å sende ut klærne, forteller kommunikasjonsansvarlig Rune Berglund Steen til utrop.no.

 
Traumatisk

For de fleste var dette en traumatisk opplevelse, forteller han. Som sier videre at en av de papirløse ble faktisk sendt til et asylmottak i Nordland, hvor det er mye kaldere og behovet for vinter klær langt større.

 
– UDI (Utlendingsdirektoratet) skulle legge ut penger til de som mistet andelene sine. Folk har vel fått utdelt tusen kroner hver, noe som ikke holder til en vinter der oppe.
 

Blir marginaliserte

 
Steen sier senteret hjelper papirløse fordi gruppen marginaliseres.

– Enkelte norske politikere vil ikke engang være i samme rom som en papirløs asylsøker. Jeg synes det er skremmende når en gruppe utdefineres så dramatisk.

 
Ifølge han er det uakseptabelt å godta en så dårlig behandling av mennesker i dagens Norge.
– Her i byen har vi somaliere som er flyktet fra krig og eritreere som har flyktet fra verdens strengeste diktatur, som bor på gata. Vi må bare innse at dette er en av de største humanitære utfordingene her hjemme, avrunder han.