Adoptert gutt (15) seksuelt misbrukt og drept av far

Frosset ut og trakassert: en 14-årig gutt med muslimsk familiebakgrunn på Oslos østkant forteller om sin harde hverdag etter å ha stått frem med legningen sin. Ressurspersoner og politikere reagerer sterkt på hetsen (Foto: Illustrasjon)

Kort tid etter voldshendelsen ble guttens far pågrepet og siktet for drapsforsøk og nå siktet for drap. Senere ble han også siktet for seksuell omgang med barn under 14 år og for frihetsberøvelse av guttens mor.

Gutten er adoptert fra Colombia.

Mannen ble varetektsfengslet 10. oktober og har erkjent drapsforsøk og seksuell omgang med sønnen. Han har også forklart seg om de faktiske forholdene rundt frihetsberøvelsen.

Gutten har siden voldshendelsen vært innlagt på sykehus med det som har blitt omtalt som både kritiske skader og senere uavklarte skader. Mandag kom nyheten om at gutten døde av skadene.

Politiet vil begjære forlenget varetektsfengsling av mannen når nåværende fengslingsperioden går ut.

Mannens forsvarer, advokat Håkon Fremstad, skriver i en SMS til VG at han ikke har ytterligere kommentarer utover det han har uttalt tidligere.

– Han har gitt en lang og svært detaljert forklaring om hva som har skjedd, og har samarbeidet med politiet, har forsvareren tidligere sagt.

Etterforskningsleder John Eivind Melbye bekrefter overfor Oppland Arbeiderblad funn av strips og andre gjenstander i og ved boligen som kan tyde på at voldshendelsen ikke skjedde i affekt.

– Det er forhold som bærer preg av noe planlegging, sier Melbye til avisa

Mor ble låst inne

– Hun skal ha blitt låst inne på et soverom i huset da drapshandlingen skjedde. Hun kom seg ut på balkongen og fikk varslet en person som var i nærheten, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle.

Etterforskningen er ifølge politiet i en avsluttende fase, men Melbye tilføyer at det gjenstår avhør av noen få vitner.

– Siktede er blitt avhørt to ganger, og han har forklart seg i tråd med det vi mener er sannheten. Han har blant annet deltatt i en rekonstruksjon, sier etterforskningslederen.