Sammenlikner islamofobi med antisemittisme

Liz Fekete (th.) har skrevet bok om islamofobi og rasisme i Europa. Hun mener frykten for islam er hysterisk. Her sammen med Asta Busingye Lydersen.
Foto: Ingrid Hovda Storaas
– Muslimer i Europa behandles som mindreverdige. Det er rasisme, sier Liz Fekete fra Institute for Race Relations i London.                        

Fekete er forfatter av boken “A suitable enemy. Racism and Islamophobia in Europe”. Hun var nylig på Norgesbesøk under konferansen “Fordommer fordummer” som en av foredragsholderne på Litteraturhuset i Oslo tirsdag 23. november.

Ikke-legitim hysteri

Fekete mener at rasismen har fått et nytt ansikt, også i Norge: en rasisme man kan både hos dem med liberale synspunkter så vel som hos de høyrepopulistiske. og som hun kaller for en form for “ikke-legitimt hysteri”.

– Rasismen handler i dag om kultur og religion framfor etnisk bakgrunn, men det er like fullt rasisme. Vi må bekjempe det, sier hun engasjert fra talerstolen, og sammenlikner holdningene mot muslimer med antisemitismen (jødehat).

Rojan Ezzati er sosiolog og forsker ved Prio (institutt for fredsforskning). Hun mener nøkkelen til mindre fordommer er at mennesker snakker med hverandre.– Litt klisjé, men sant, sier hun.
Foto : Ingrid Hovda Storaas

Men hvordan kan man diskutere religion uten å diskriminere noen?

– Selv er jeg ikke religiøs på noen måte, men jeg er heller ikke anti-religiøs. Det handler om å møte mennesker med respekt slik at ikke debatten hardner til, sier hun.

Konfrontasjon og mistenkeliggjøring

“Fordommer Fordummer” skulle sette søkelyset på det offentlige ordskiftet om etniske minoriteter. Både media og politikeres språkbruk fikk gjennomgå. Særlig asylsøkere og muslimer utsettes mest for fordommer, ifølge foredragsholderne.

Medieforsker Elisabeth Eide holdt et innlegg om norske mediers minoritetsdekning. I tillegg snakket den danske antropologen Peter Hervik om “de danske tilstander” hvor både høyrepopulistiske grupper og konservative islamister har fått langt sikrere fotfeste enn i Norge.

En annen deltaker på konferansen var sosiolog Rojan Ezzati. Hun har selv bakgrunn fra Iran og blir ofte tatt for å være muslim selv om det ikke er tilfellet. I sin masteroppgave skrev hun nettopp om hvordan norske muslimer forventes å ta stilling til, og helst avstand fra, store spørsmål som vedrører islam.

– Jeg blir ofte forventet å ha veldig sterke meninger om noe fordi folk synes jeg ser muslimsk ut, sier hun.

Når man møter muslimer med forventninger om at de skal ta avstand fra terrorisme, er det en form for mistenkeliggjøring, mener hun. Dette kan i verste fall føre til at muslimer som ikke orker denne konstante konfrontasjonen, unngår storsamfunnet, sier Ezzati.

– Jeg synes det er skummelt hvis man blir så lei av å forklare seg at man søker til sine egne. Da lærer man ingenting om hverandre, avrunder hun.