Spilleavhengighet blant innvandrere

Flere innnvandrere er spillavhengige i Oslo.
Foto: Blå kors
En undersøkelse gjort ved Blå Kors Senter viste at hele 32 prosent av pasientene som kom for behandling av spilleavhengighet i perioden 2002-2005 hadde etnisk minoritetsbakgrunn.

25% prosent av innbyggerne i Oslo har innvandrerbakgrunn, og pengespillproblematikk er et overrepresentert problem i denne delen av befolkningen.

Mens 65 prosent av de ”norske” pasientene fullførte behandlingen var tilsvarende tall bare 38 prosent for de etniske minoritetspasientene (perioden 2000-2006). Men en rapport senere viste at “dropout” ble redusert. En rapport i regi av Blå Kors Øst viser at i perioden 2007-2008 fullførte hele 71 prosent av de etniske minoritetspasientene behandlingen.

Mehmet (42) er spilleavhengig – og innvandrer. De aller fleste med minoritetsbakgrunn spiller ikke, men de som får problemer rammes hardt. Noen kan få stor gjeld, miste jobben eller ødelegge forholdet til familien.

– Jeg kan stå ved bingoautomaten i timesvis. Av og til vinner jeg, men jeg taper oftere. Jeg har en drøm. Det er at jeg blir sterk nok til å kutte ut spillingen. Men jeg greier det ikke alene, forteller han.

42-åringen hadde fast jobb som bussjåfør i Oslo inntil i fjor. Da mistet han jobben på grunn av spillingen. Han ble henvist til Blå Kors Senter av arbeidsgiveren sin, og har siden vært med i terapigruppen ved Blå Kors Senter.

Nå arrangerer Blå Kors seminar
om spilleavhengighet blant innvandrere.