Innvandrerbarn mer sårbare for mobbing

Tilrettelagt norskopplæring ofte overser presiseringen av hva som menes med mobbing ifølge en definisjon i en elevundersøkelse. Foto: illustrasjonsbilde.
I en rapport fra utdanningdirektoratet kommer det frem at innvandrerbarn er mer følsomme for ubehaglige hendelser.
Ulik tolkning av hva mobbing er gjør at innvandrerelever oppfatter ubehaglige enkelt hendelser som mobbing. Denne forståelsen av mobbing står i stor kontrast til mange andre elevers forståelse av samme begrep, ifølge en fersk rapport fra Utdanningsdirektoratet.
Kunnskapsminister Kristin Halvorsen i forbindelse med at hun fikk overlevert rapporten fra en arbeidsgruppe som skulle komme med forslag til hvordan skolen kan arbeide mot rasisme, antisemittisme og diskriminering på bakgrunn av elevers etniske og religiøse eller kulturelle tilhørighet. Rapporten mener det som er avgjørende er at elever med tilrettelagt norskopplæring ofte overser presiseringen av hva som menes med mobbing ifølge en definisjon i en elevundersøkelse.
Kunnskap fremmer forståelse
– Skolen er en viktg møteplass der elevene kan bli kjent med hverandres tradisjon, kultur og religion, Kunnskap og kjennskap fremmer gjensidig respekt, sier Halvorsen til regjeringen.no/
nb/dep/kd.

Arbeidsgruppen ble opprettet av kunnskapsdepartementet i mai i 2010 og har vært ledet av Inge Eidsvåg, tidligere rektor og nå lektor ved Nansenskolen på Lillehammer.
Plikt til å lytte
Samarbeid med foreldrene er nødvendig for å utvikle gode skolemiljøer og gode læringsvilkår. Det viser både forskning og praktisk erfaring, ifølge Utdanningsforbundet. 
Steffen Handal, medlem av sentralstyret i Utdanningsforbundet, mener vi ikke kan tolerere noen former for mobbing i skolen og ingen ledere eller lærere kan møte foreldre på den måten.
– Når foresatte kommer til skolen med et problem, er det vår plikt å lytte til det som blir fortalt, å undersøke saken og bidra til løsning. Ikke bare det, foreldre skal vite at de er velkomne til skolen med det de måtte ha på hjertet, sier Handal til utdanningforbundet.no.