Verden Rundt

Author Recent Posts Claudio CastelloJournalist i Utrop Latest posts by Claudio Castello (see all) Fredskonferanse under krigsfare - 24.04.2024 Slår på stortromma med Shabana-prisfest - 24.04.2024 – Hærverk møtt med motstandskraft og støtte - 24.04.2024 Canada Vil gjøre det lettere for haitianske innvandrere Haitianere som bor med venner og familie i Canada midlertidig etter jordskjelvet […]

Canada

Vil gjøre det lettere for haitianske innvandrere

Haitianere som bor med venner og familie i Canada midlertidig etter jordskjelvet kan nå søke om arbeidstillatelse lettere, har Canadas integreringsmyndighetene bestemt.

Tiltakene vil tre i kraft umiddelbart og skal gjelde for alle haitianske statsborgere som var i Canada på midlertidig visum inntil 13. januar 2011, og som nå søker om arbeidstillatelse eller utvidet arbeidstillatelse, skriver det canadiske innvandringsdepartementet på sine nettsider.

– Gitt den fortsatt utsatte helse- og sikkerhetsituasjonen på Haiti har Canada innsett at midlertidig utvidet arbeids- og oppholdstillatelse er eneste utvei, uttalte innvandringsminister Kenney til nettstedet visabureau.com

Spania

Vil ha utlevert nazist

Høyesterett i Spania har tiltalt og ønsker utlevert ukranisk-amerikaneren John Demjanjuk (90), som er tiltalt for å være ansvarlig for drapene på 155 spanske fanger i den tyske konsentrasjonsleiren Flossenbürg mens han var fangevokter under annen verdenskrig, skriver Jewish Journal.

Ukrainskfødte Demjanjuk tjenestegjorde i Den røde armé frem til 1942, da han ble tatt som krigsfange av tyskerne. I begynnelsen av 1945 ble han soldat i Russlands frigjøringshær, en styrke på rundt en million bestående hovedsakelig av russere og ukrainere som kjempet på tysk side mot Stalin. Han ble på 80-tallet utlevert fra USA til Israel og dømt til døden der i 1988 for for krigsforbrytelser. Dommen ble satt til side av israelsk høyesterett i 1993, grunnet identitetstvil.

Thailand

Utvider unntakstilstand

Thailandske myndigheter utvider unntakstilstanden i flere sørlige provinser, skriver nyhetsbyrået AFP. Utvidelsen kom etter at islamistiske separatister tok livet av fire soldater på en militærbase i provinsen Narathiwat.

Unntakstilstanden har med jevne mellomrom blitt opphevet siden den for første ble innført i 2004, da islamistiske opprørere begynte å føre en voldelig kampanje. Ekstrafullmaktene gir thailandske militære myndigheten til å holde tilbake mistenkte til avhør uten å varsle på forhånd, og er blitt kritisert av enkelte organisasjoner i landet som unødige.

– Angrepet viser at den militante bevegelsen er høyst levende og fører en krig mot den thailandske staten, sier Duncan McCargo, Thailand-spesialist og professor i Sørøst-Asia-politikk ved universitetet i Leeds til BBC.

Zimbabwe

Får kinesisk handelshjelp

Kina har investert 80 millioner yuan (omtrent 70 millioner kroner) i Zimbabwe for å øke handel og økonomisk samarbeid mellom de to landene, skriver The Zimbabwean.

Zimbabwes næringsminister Welshman Ncube fortalte journalister at milliardinvesteringen ville bli oppdelt i tre bredt baserte økonomiske avtaler som representanter for de to landene undertegnet.

– Vi har blitt enige om å la kinesiske landbrukseksperter komme hit og diskuterte også muligheten for investeringer i diamant- og gruvesektoren, uttalte Ncube til The Zimbabwean.