Mangfoldsrekrutteringen i arbeidslivet er mangelfull

– Vi ønsker å være nettverk og bindeledd for å komme i kontakt med de riktige menneskene når unge flerkulturelle vil søke jobb, forteller Annam Chaudry, markedsansvarlig ved ambisjoner
Foto: Uzma Rana
Mangfold i næringslivet er positivt, men verdien av det er ikke anerkjent. Økt kompetanse på feltet er ønsket, viser en ny forskningsrapport.

Ambisjoner.no og Nordisk forum for innovasjon og verdiskaping i det flerkulturelle arbeidslivet arrangerte seminar om rekruttering av mangfold, fredag den 21. januar på Litteraturhuset, med åpningsinnlegg av utenriksminister Jonas Gahr Støre.
– Vi mÃ¥ ikke skjule det at innvandrere har høy arbeidsdeltagelse i Norge, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.
Foto : Uzma Rana
Nordisk forum for innovasjon i det flerkulturelle arbeidslivet fikk resultatene fra sin nordiske undersøkelse om rekruttering av mangfold i begynnelsen av desember. Undersøkelsen viser hvordan virksomhetene i undersøkelsen rekrutterer og hvem de samarbeider med.
– Integreringens positive sider blir skjøvet bort i en negativ polarisert debatt. Vi må ikke skjule det at innvandrere har høy arbeidsdeltagelse i Norge. Jeg kjøper ikke det at Norge er dårlig med integrering, men vi har absolutt en vei å gå, ifølge Støre.
Han mener at samfunnet i dag er i en migrasjonsalder, og at dette bør håndteres ved å plukke ut styrken til mangfoldige talenter. 
– Vi har naturressurser og en utdannet og spennende befolkning, Hvor mye kreativitet får vi ut av denne sammensetningen? spurte Støre retorisk.
Ønsker mer kunnskap
Eli Langseth fra arbeidsgruppa til Nordisk forum presenterte undersøkelsen om internasjonal rekuttering. Hun informerte om at flere bedrifter er usikre på innvandreres kompetanse og hvordan den skal vurderes. Bedriftene innser at det er viktig med internasjonal kompetanse i arbeidslivet, men er usikre på vurderingen og bruken av kompetansen, og vil derfor videreføre kunnskapen de innehar til flere næringslivsbransjer. Formålet er å øke dialog mellom bedrifter, ledere og ansatte, ifølge henne.
– Det etterlyses mer kunnskap om det flerkulturelle i arbeidsliv, og vi ønsker å involvere flere ledere, sier Langseth.
Forbedringspotensiale
Nordiske land har ifølge undersøkelsen et behov for inkludering av arbeidskraften.
–Vi ser et stort potensiale for å bli bedre. Og vi har økt kunnskap ved å arrangere workshops, forklarer Langseth.
Offentlige for dårlig på å rekruttere
Yousuf Gilani (V) fra Drammen bystyre mener privat næringsliv er gode på å rekruttere flerkulturelle. Han vil helst se en endring hos det offentlige i Norge.
– Vi har fortsatt en lang vei å gå når det gjelder rekruttering av innvandrere i arbeidslivet, sier Gilani.
Han forteller at når for eksempel UDI nevner at de har 20 prosent med flerkulturell bakgrunn, så er det kun ett tall. 
– Stillingene de innehar er som oftest kantinearbeidere, vaskehjelp og andre stillinger som ikke er innflytelsesrike for driften. Jeg ønsker å se at offentligheten klarer å rekruttere flere i lederstillinger, sier Gilani.
 
Bindeledd
Ambisjoner.no ønsker å være ett møtepunkt for alle parter som søker arbeid eller vil ansette flerkulturelle. 
–Vi ønsker å være nettverket og leddet for å komme i kontakt med de riktige menneskene når unge vil søke jobb, forteller, Annam Chaudry, markedsansvarlig ved Ambisjoner.no.