Enslige mindreårige asylsøkere har rett på hjelp fra barnevernet

Asylbarn skal få hjelp fra barnevernet.
Asylsøkerbarn har rett til å motta tjenester og tiltak etter barnevernloven på lik linje med andre barn, ifølge nytt rundskriv vedtatt i desember.

Loven gjelder for alle barn i Norge uavhengig av asylsøkerstatus og statsborgerskap. Dette er slått fast i Barne, likestillings- og inkluderingsdepartementets rundskriv Q-06/2010. Enslige mindreårige asylsøkere mellom 15-18 år har også rett på hjelp fra barnevernet.

Rundskrivet ble sendt ut til alle kommuner, asylmottak, omsorgssentre og fylkesmenn i desember 2010. Det beskriver kommunens ansvar for enslige mindreårige asylsøkere og andre mindreårige personer som bor i asylmottak, omsorgssentre for enslige mindreårige og kommuner. 

– Dersom barnevernet mottar en bekymringsmelding for et barn som har asylsøkerstatus, skal meldingen følges opp etter samme prosedyrer som gjelder for andre barnevernssaker, i følge rundskrivet.

Rundskriv Q-06/2010 “Barneverntjenestens ansvar for enslige mindreårige asylsøkere og andre mindreårige personer i mottak, omsorgssentre og kommuner”.