Føres automatisk på utlendingsloven

Oslopolitiets ferskeste statistikk viser at narkosalg- om omsetning er vanligste lovbrudd blant unge uten lovlig opphold her i landet
Foto: Illustrasjonsbilde
Narkotikarelaterte lovbrudd begått av unge papirløse registreres som brudd på utlendingsloven.

Oslopolitiets ferske kriminalitetstall for 2010 viser at 2,2 prosent av unge lovbrytere under 15 år og 4,9 prosent i alderen 15-17 føres under rubrikken “brudd på utlendingsloven” i kriminalitetsprofilen.

Utrop var i kontakt med seniorrådgiver Pål Meland i Oslo Politidistrikt for å presisere hva slags lovbrudd det er snakk om. Ifølge han har 75 prosent av de som har blitt ført i statistikken begått narkotikarelaterte lovbrudd.

– Enkelte kan også registreres direkte for ulovlig opphold i landet, tilføyer han.

Flere gjengangere

Han forklarer at statistikkføringen gjøres på bakgrunn av en bestemt saksgang.

– Ved et lovbrudd, la oss si salg eller besittelse av narkotika, så er det vårt ansvar å arrestere vedkommende. Identitetsregistreringen er det utlendingsmyndighetene som tar for seg, og igjen gir dette utslag ved at vi får en anmeldelse på brudd på utlendingsloven, og dermed også denne type form for registrering.

Ifølge han er det særlig enslige mindreårige gjengangere som øker i krimstatistikken.

– Vi ser stadig at det er ofte de samme personene uten lovlig opphold i landet som blir arrestert og registert gang på gang, sier han til utrop.no.