Laget sanger fra 16 land

Flerkulturell CD: Skoleelever i Bærum er har laget barneplata ”Jeg vil bygge mitt land". CDen inneholder sanger fra 16 nasjoner og er nominert til årets Spelemannspris
Foto: Claudio Castello
580 elever fra Eiksmarka skole i Bærum er nominert til årets Spellemannpris for flerkulturell barneplate.
Utdelingen av årets Spellemannspris er kommende lørdag på Oslo Spektrum. Både prosjektet og CD-innspillingen “Jeg vil bygge mitt land” er et samarbeid mellom Rikskonsertene, Eiksmarka skole og Musikkpedagogikk.no. CDen inneholder et musikalsk mangfold fra land som Iran, Vietnam, Somalia, Pakistan, Bosnia, for å nevne noen, samt tradisjonelle norske folkemusikktoner som “Ved Rondane”
Fokus på nysjerrighet og toleranse
Eldar Skjørten, musikklærer på Eiksmarka skole, sier prosjektet har hatt som hovedformål å gi elevene et innblikk i det flerkulturelle Norge.
– Vi har tatt utgangspunkt i 16 ulike kulturer som bor side om side og ønsket å skape større åpenhet og toleranse blant elevene. Vi ser også at skolebarna har blitt mer nysjerrige på kulturer man ikke visste noe om fra før av.
Kultur i endring
Ifølge Skjørten har det vært viktig at barna fra Eiksmarka, som kommer fra en skole med et overveldende etnisk norsk flertall, blir kjent med det nye og mangfoldige Norge.
– Skolebarna er fremtidens nasjonsbyggere, og kultur er i stadig og dynamisk endring. Bare tenk at for noen tiår siden var “eksotiske” matretter som taco og kebab helt ukjent for folk flest. Nå er de en del av den norske hverdagen.

Hva vil skje hvis Eiksmarka skole vinner på lørdag? 
– For å si det slikt: seieren har vært å bli nominert, og læringsprossesen det aller viktigste, sier Skjørten til utrop.no.