Innvandrere må vise fingeravtrykk

Identitetsinformasjon med fingeravtrykk og databrikke skal gjøre det vanskeligere for ulovlige innvandrere å komme inn i Schengen.
Foto: Flickr.com
Justisdepartementet vil at lovlige innvandrere fra land utenfor EØS-området skal få et kort med en databrikke som inneholder fingeravtrykk.
0Shares

Hensikten med forslaget er å bekjempe ulovlig innvandring til Schengen-området, skriver Aftenposten.
I dag får utlendinger fra land utenfor EØS med oppholdstillatelse limt inn et bevis i passet, men etter krav fra EU skal de nå utstyres med et oppholdskort der informasjon om personen, inkludert fingeravtrykk, lagres på en databrikke i kortet. 
Skeptisk til forslaget: Venstre-leder Trine Skei Grande.
– Det er altfor mange personer i Schengen-territoriet som vi ikke kjenner identiteten til. Kortet vil være et redskap for å styrke dette arbeidet, sier statssekretær Pål Lønseth (Ap) i Justisdepartementet, til vg.no.
Skei Grande: Kritisk
Venstre-leder Trine Skei Grande er skeptisk.
– Det virker som en veldig ressurskrevende omvei for å løse det virkelige problemet, knyttet til noen som opptrer kriminelt, sier hun til vg.no
På spørsmål om hun frykter at fingeravtrykkene senere skal bli utnyttet til andre formål, svarer hun at regjeringen ikke har ryggmargsrefleks når det gjelder personvern.
– Men har de noe valg? Norge mangler vel reservasjonsrett i Schengen? Jeg ville nok gå veldig etter i sømmene om det var dette Schengen påla.
Datatilsynet ville ikke kommentere overfor vg.no forslaget før de får det offisielt til høring.