Fra Polen til Norge via nettet

Arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa har bidratt sterkt til at antallet nykommere til Norge siste tiåret, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Bildet viser en malerbutikk i Oslo som søker etter polsktalende medarbeidere. Foto: Claudio Castello.
EU-borgere som ønsker å komme til Norge for å jobbe søker på nett og møter deretter opp på en politistasjon med nødvendige papirer.
Ewelina Babola og Aleksandra Kolenda jobber i konsulentfirmaet Polish Connection i Oslo. De hjelper polske borgere som ønsker seg til Norge for å jobbe, studere eller av andre grunner. 
– Vi bruker EØS-registreringsordningen i Søknad på nett daglig. Noen ganger søker vi for våre kunder, andre ganger henviser vi dem til nettstedet, slik at de kan søke selv. Det kommer an på språkferdighetene, sier Ewelina Babola til udi.no.
Informativ
– Løsningen er lett å bruke, og den er veldig informativ. Det er veldig praktisk når vi søker for andre. Vi slipper å opprette nye brukere, og vi får god oversikt over alle søkerne. Når søknaden er sendt, får vi og søkeren kvittering på at den er mottatt. Da er det bare for søkeren å møte opp på politistasjonen med nødvendige papirer, sier Aleksandra Kolenda til udi.no.