Ingen grenser for amputerte Hibatallah

Norsk-palestinske Hibatallah Shahin har amputert ben, men det er ingen hindring for å drive med sin favoritthobby, sprangridning.
Foto: TED Talks
Hibatallah (19) går med protese, men drømmer en dag om å konkurrere internasjonalt i sprangridning. Hun vil også endre folks holdninger til funksjonsnedsatte.
0Shares

Hibatallah er en spesiell person på mange måter. 19-åringen ble født med amputert ben og har gått med protese siden hun var 11 måneder gammel på grunn av medfødt amputasjon. Fødsel uten lem eller lemmer, eller uten en del av lem eller lemmer kalles for medført amputasjon.

Men tro om igjen hvis beinamputasjonen har vært noe særlig til hinder for henne. Hibatallah har drevet med sprangridning og vært foredragsholder på konferanseserien TED Talks.

– Ikke nerver i det hele tatt. Jeg er vant til å stå foran kamera og på scenen, sier hun selvsikkert til Utrop om da hun i fjor fremførte sin TED Talk på University of Palestine i fødebyen Gaza.

– I foredraget snakket jeg om viktigheten av å bli møtt med aksept. At folk ikke trenger å synes synd på oss.

Hestevenn fra barnsben av

I Gaza var det få som kjente til amputasjon og proteser, noen som gjorde Hibatallah bevisst på hvem hun er.

– Fra veldig ung så jeg det som nesten en livsoppgave å fortelle folk om de som oss, som mangler ledd, som er annerledes, men som også er som alle andre. Vi kan gjøre de samme tingene, bare på en litt annen måte. Aksept er inngangsporten til holdningsendringer, forteller hun.

Siden hun var et lite barn og før hun kom til Norge med familien som sjuåring, husker Hibatallah at hun var glad i hester.

Hesteglad: Siden hun var liten har Hibatallah vært fascinert av hester og ryttersporten.
Foto : Privat

– Jeg husker alltid at jeg hadde bilder av hester på jenterommet, og at familien min og jeg tok turen til hestestaller i Palestina og i Norge. Jeg hadde ikke vanlige dokker, men dokker med hestemotiver og motiver av andre dyr.

Vil studere kommunikasjon

Hibatallah og familien har pendlet mellom begge land, mellom Sarpsborg og Gaza. Faren hennes Seifiddin Shahin er pressesjef i den pan-arabiske kanalen Al Ghad Al Arabi sitt kontor i Gaza.

19-åringen har trent aktiv i hestesportsklubben i Gaza, med håp om at hun engang skal kunne konkurrere internasjonalt i sprangridning.

I tillegg har hun jobbet som frivillig for Røde Kors, hvor hun har vært støtteperson for andre amputerte. I samme sleng har hun også klart å bli valgt ut til Norges-ambassadør for prostetikk-selskapet OSSUR.

– For meg er min far en inspirasjonskilde på utdanningsfronten. Jeg har lyst til å studere medier og kommunikasjon når jeg til sommeren blir ferdig på videregående. Om jeg ikke får det helt til på hestefronten så vil jeg stå foran kamera og fortelle om det som skjer i verden.

FAKTA

Hva er medfødt amputasjon?

Fødsel uten lem eller lemmer, eller uten en del av lem eller lemmer. Ofte forårsakes dette av blodpropp som dannes i fosteret mens de er i livmoren.

En annen årsak er fostervannsbånd-syndrom, når fibrøse bånd innsnevrer fosterets lem slik at de ikke klarer å danne seg eller faller av grunnet manglende blodtilførsel. Medfødt amputasjon kan også oppstå som følge av eksponering for teratogener medikamenter, stråling eller infeksjoner under graviditeten.