Vil kaste ut utenlandske voldtektsmenn

Voldtektsmenn med minoritetsbakgrunn ødelegger for menn generelt, særlig for mørkhudede. Denne gruppen vil fra nå av i større grad assosieres med voldtekt, sier kjendispsykolog og samlivsterapeut Kristin Spitznogle
Foto: Scanstock
Natt til søndag ble fire kvinner fire kvinner overfalt og voldtatt i Oslo sentrum. Ifølge TV 2 Nyhetene snakket begge de to antatte gjerningsmennene "gebrokkent engelsk".
0Shares
Nå vil samlivsteraput og kjendispsykolog Kristin Spitznogle at utenlandske voldtektsmenn skal kastes ut av landet. 

– Fire overfallsvoldtekter på fem timer i Oslo i helga er en tragedie. Mine tanker går først og fremst til de stakkars ofrene, Vi taper alle på dette, utdyper Kristin Spitznogle til «God kveld Norge».

Kjendispsykologen peker også på statistikk fra 2006-2008, som tidligere er omtalt av blant annet VG Nett. Hun mener at kvinner kan oppleve større frykt for mørkhudede menn som følge av voldtektene, og mener det kan føre til uheldig stigmatisering av andre av utenlandsk opprinnelse.
– Voldsmennene ødelegger for menn generelt, og ikke minst for andre utenlandske menn som ønsker å leve her i et fredelig fellesskap. Kvinners frykt for å bli voldtatte blir assosiert med mørkhudete menn, og det er urettferdig for de som blir stigmatiserte, fastholder psykologen.
Bedre oppfølging for gjerningsmenn
Gjennom sitt arbeid har hun selv vært i kontakt med mange ofre for voldtekter. Hun er rasende på strafferammene for voldtekter i Norge, og mener også at gjerningsmennene blir ivaretatt bedre enn ofrene.
– Min største sympati ligger uansett hos kvinnene som blir ofre for disse brutale gjerningsmennene. Jeg har som psykolog fulgt opp flere voldtektsofre, og vet akkurat hvilket sant helvete de er påført.

Vil ikke sende dem ut
Leder for Antirasistisk senter Kari Helene Partapuoli har forståelse for at kvinner blir redde for å gå i gatene på natterstid, men ønsker ikke at mennene som står bak overfallsvoldtektene, sendes ut av landet.
– Ja, gatene våre blir utrygge, dette er en alvorlig sak, men å sende dem hjem løser absolutt ikke problemet. Vi har faktisk et behandlingstilbud for disse mennene i Norge, blant annet Institutt for klinisk sexologi og terapi, som absolutt ikke får nok støtte, sier Partapuoli til «God kveld Norge».
Hun er også samstemt med Spitznogle i at mennene som står bak sliter med problemer, men er ikke enig i løsningen med å sende dem hjem.
– Overfallsvoldtekter handler ikke om den seksuelle tilfredsstillelsen men mer om dominans og fornedring av ofre. Voldtektsmennene er folk med problemer. Mange av dem har vært barnesoldater, eller har selv blitt misbrukt. De sliter med tilpassningsproblemer og da spiller det ingen rolle om de er utenlandske eller norske. Dette er ikke å forsvare dem, men en forklaring, sier hun.