Asylsøkere plaget på mottak

Avslag: Jawana, på rommet påi asylmottaket. Hun har fått avslag grunnet manglende integrering i det norske samfunn. Hun er en av de åtte som presenteres i boken.
Foto: Knut Egil Wang
Bekymrede beboere på Heiane Mottakssenter på Stord utsatt for hærverk og fyrverkerikasting.
0Shares
Flere ganger i løpet av helgen har det blitt hørt høye smell fra Heiane Mottakssenter. Ifølge etterforskningsleder Egil Espeland ved Stord lensmannskontor, er det trolig snakk om fyrverkeri som har gått av, ifølge ba.no.

– Det kan se ut som noen har festet dette til et vindu på mottaket, sier Espeland, som av hensyn til etterforskningen ikke kan gå lenger inn på detaljer.

Ba.no var i kontakt noen av beboerne på Mottakssenteret, som syntes det hele er skremmende, og tenker spesielt på barna som bor på mottaket.
– Vi skal ikke ha det slikt her. Vi er på Stord, ikke i Libya, sier en kvinne til avisen, som av hensyn til egen trygghet ønsker å være anonym.

Forstår bekymringen

Etterforskningsleder Espeland forstår bekymringen til beboerne, men sier at de vil ta utgangspunkt i at ugjerningene er av typen lite gjennomtenkt skadeverk.
– Om noen ville gjort større skade, hadde nok ting vært gjort annerledes. Men for all del, dette er ille nok, og jeg er overbevist om at de som bor der opplever det som skremmende. Først og fremst ønsker vi å snakka med vedkommende, så vi kan bli enige om noen helt elementære ting, sier Espeland.
Tatt godt imot
Mottaksleder Steinar Rosset synes situasjonen er svært utrivelig.
– Vi opplever dette som veldig utrivelig. Særlig når situasjonen er slik at vi ikke vet hva eller hvem som står bak, og hva slags formål og hensikt de har hatt. Jeg håper de som har gjort dette forstår selv at de bør ta kontakt med politiet og få denne saken ut av verden, sier mottaksleder Steinar Rosset til ba.no.
Han understreker at beboerne på mottaket blir tatt veldig godt imot av Stord-samfunnet.
– Her møter de mange åpne armer og dører, og episoder som dette kan ødelegge voldsomt for opplevelsen av å være her. Særlig når man tenker på hva mange av dem har flyktet fra, er det ikke rart de reagerer når det skjer slikt som dette. Jeg håper dette er noe vi ikke opplever flere ganger, sier Rosset.