Forsøpling handler ikke om etnisitet

Tidligere FrP-formann Carl I. Hagen ønsker nå å bli ordfører i Oslo.
Foto: Pressebilder
– Det handler ikke om etnisitet, men om klasseskiller, sier Rødts ordførerkandidat til utrop.no.
0Shares

Narkotika, vold og forsøpling preger hverdagen i Sinsenveien 21 i Oslo, der flere hundre sosialklienter har bosatt seg. Fremskrittspartiets ordførerkandidat, Carl I. Hagen, mener innvandrerne har skylden for kaoset og rotet utenfor sosialboligen. Uttalelsen kom i det han fulgte Ruskenpatruljens oppryddingsarbeid.
– Dette minner litt om det jeg har sett i andre land, Pakistan, Bangladesh, hvor kulturen er slik at man hiver ting ut av vinduet, at det er der man hiver søppelet sitt, sier Carl I. Hagen, til TV2 Nyhetene.
.
Etter at Frp- og Høyrebyrådet har solgt unna over 900 sosialboliger i Oslo, er mange sosialklienter tvunget ut på det private markedet. Løsningen, ifølge Hagen er å lansere en “integreringsetat” i Oslo.
– De må læres opp til hvordan vi gjør det her i Norge, sier han til TV 2 Nyhetene

Handler om klasseforskjeller og fattigdom.

Reza Rezaee, ordførerkandidat for Rødt, reagerer skarpt på Carl I. Hagens utsagn.

– Forsøplingen på Sinsen området handler ikke om etnisitet. Dette handler om klasseforskjeller og om Frp/Høyre-byrådets usosiale boligpolitikk, sier Rezaee til utrop.no.
 
Han påminner at Frp og Høyre har siden 2004 solgt over 900 sosialboliger, og bare kjøpt 135.

– Flere sosialklienter må dermed ut på det private markedet. Husk at det var kommunen som solgte Sinsenboligen til Fredensborg Eiendsomsselskap AS i 2001, der Ivar Tollefsen er eier. Tollefsen, som er mangemilliardær, fikk boligene på billigsalg fra byrådet. Nå er beboerne prisgitt Tollefsen, som gir blaffen i boforholdene. Byrådet har et stort ansvar for å bedre bomiljøet og boforholdet for leietakerne og det må settes i gang tiltak for disse bomiljøene.

Reza Rezaee forteller at situasjonen er mer kompleks ennat man bare skal skylde på beboerne, og mener byrådet har et stort ansvar for å bedre miljø og boforhold for folk som bor i nedslitte gårder.
Foto : Henrik Kreilisheim

Gjenreis sosial boligpolitikk
Hagens påstand er helt klart rasistisk motivert, sier Rezaee.

– Jeg har selv jobbet i bydel Sagene i 12 år som bomiljøarbeider og kjenner veldig godt til hva som bør og kan gjøres for å rette på dårlige boforhold og hindre forsøpling. Bydel Sagene er blitt kjent i disse siste årene for vår politiske vilje til å satse på bomiljøet. Satsingen har gitt gode resultater, og det er sørgelig at Carl I Hagen ikke kjenner til disse erfaringer. Det vil være trist og tragisk dersom denne mangfoldige byen skulle få en slik fordomsfull ordfører.

Rødt-politikeren sier hans parti vil satse på nye lokalpolitiske tiltak for å løse problemet. 

 – I stedet for å sette i verk tiltak for å bedre bomiljøene, velger Frp og Høyre å selge ut kommunale boliger til rikinger som Ivar Tollefsen. Dette går utover noen av de svakeste i Oslo. Vi trenger i stedet en kraftig satsing på kommunale boliger og en gjenreising av den sosiale boligpolitikken i Oslo, sier Rezaee.

.