Zola-prisen til Thee Yezen Al-Obaide

Thee Yesen Al-Obeide har stått fram som homofil muslim.
Foto: Ørn E. Borgen
Den muslimske homoaktivisten Thee Yezen Al-Obaide tildeles Zola-prisen for 2020.

– Han tildeles prisen for sin modige kamp og sitt langsiktige arbeid for å fremme et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner og andre ikke kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge, heter det i begrunnelsen.

Al-Obeide er grunnlegger og assisterende generalsekretær av Salam, som er den første organisasjonen i Norden for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner med muslimsk bakgrunn.

Salam ble stiftet i 2017 under mottoet «Ingen er født haram».

Organisasjonen fikk besøk av kronprins Haakon i august i fjor.

– Nå som kronprinsen har anerkjent oss, håper vi at ringvirkningene vil spre seg til andre deler av samfunnet – til politikere, til våre egne og til moskeene, sa Al-Obeide til NTB etter besøket.

Thee Yesen Al-Obeide har selv stått fram som homofil muslim og har mottatt drapstrusler etter å ha gått i Pride-paraden i Oslo.

Zola-prisen ble stiftet i 1998. Tidligere vinnere er blant andre menneskerettighetsforkjemper Arne Viste og den somaliske debattanten og forfatteren Sumaya Jirde Ali.

Prisen tildeles personer som åpent og uredd har avdekket eller motarbeidet forhold som truer menneskeverd, demokrati og rettssikkerhet i Norge.