Historisk mange stortingsrepresentanter med minoritetsbakgrunn

Kjærligheten førte Yassine Arakia fra Marokko til Norge. I dag er han lærer på en videregående skole, sitter i Oslo Bystyre for Høyre og er vararepresentant på Stortinget.
Foto: Eva Alnes Holte
Seks stortingsrepresentanter har etnisk minoritetsbakgrunn, alle er oppvokst i Norge. I disse dager får de selskap av Yassine Arakia (H) som kom til Norge som voksen, og derfor eneste innvandrer.
0Shares

Stortingsrepresentanter med etnisk minoritetsbakgrunn januar 2020:

Masud Gharahkhani (A)
Himanshu Gulati (Frp)
Mudassar Kapur (H)
Mazyar Keshvari (uavhengig) (vararepresentant for Siv Jensen, men er nå i permisjon)
Abid Q. Raja (V)
Hadia Tajik (A)

Yassine Arakia er spent på den de nye oppgavene på Stortinget.
Foto : Eva Alnes Holte

Yassine Arakia er vararepresentant for Astrid Nøklebye som igjen er vara for Nikolai Astrup. Arakia er altså den eneste på Stortinget som ikke har trådt sine barnesko i Norge og den eneste fra Marokko. Han er både stolt og glad:   – Dette viser at mulighetene er der for dem som er politiske engasjerte, det er bare å gripe den!

Kjæreste med norsk jente

Arakia vokste opp i en av drabantbyene til Casablanca og fullførte videregående skole i hjemlandet. Så møtte sin skjebne på en feriereise i Europa. Yassine stiftet bekjentskap med ei norsk jente og besøkte henne senere i Norge.

– Vi ble kjærester og da var det gjort, smiler Arakia. 22 år gammel flyttet han til landet langt mot nord, tok generell studiekompetanse og begynte på sin utdannelse. I dag, etter 30 år i Norge, har han fagbrev som elektriker, bachelor som elektrofaglærer og master i yrkespedagogikk. Nå underviser han i elektrofag på Bjørnholt videregående skole i Oslo. 

Jobb hardt, vær deg selv, engasjér deg der du bor eller på skolen eller arbeidsplassen din.

Veien inn i politikken

I 2009 meldte han seg inn i Oslo Høyre og to år senere kom han inn i Oslo Bystyre. – Høyre er det partiet jeg er mest enig i politisk. I tillegg ble jeg mottatt på en måte som sikret meg retten til å være meg selv, oppsummerer Arakia. Han er spesielt opptatt av ungdommens oppvekstvilkår:

– Jeg ønsker meg en Oslo-skole som ser den enkelte elev. Det er også nødvendig med flere læreplasser, et mer inkluderende arbeidsliv og bedre rammevilkår for privat næringsliv, sier han. 

Hvordan synes du det var å møte opp på Stortinget?

– Det var en blanding av glede og frykt, men det gikk bra! Jeg ble møtt av flotte og hjelpsomme mennesker så det var ikke vanskelig å finne seg til rette. 

Hvilket råd vil du gi til andre som ønsker seg en politisk karriere?

– Jobb hardt, vær deg selv, engasjér deg der du bor eller på skolen eller arbeidsplassen din. Velg to-tre saker du brenner for. Vit at folk setter pris på engasjement.

Og hvordan gikk det med deg og ungdomskjæresten?

– Det ble slutt!