Reagerer mot homofobi i Moldova

Til våren skal organisasjonen Skeiv verden arrangere en temakveld for homofile med minoritetsbakgrunn som føler press om å gifte seg med en av motsatt kjønn, eller som allerde har giftet seg mot sin vilje. Bildet er et illustrasjonsbilde fra Mardi gras-paraden i London i 2010.
Foto: Vinni123/Flickr
Flere medlemmer fra Europarådet, blant annet Håkon Haugli og Tor Bremer fra Norge, har signert en protest mot myndigheter i Moldova, skriver blikk.no.
0Shares
Et lovforslag om antidiskriminering, som inkluderte beskytelse og vern på bakgrunn av seksuell orientering, ble nylig trukket tilbake etter at parlamentsmedlemmer protesterte mot det. Protestene var preget av homofobe og intolerante holdninger og ytringer.
Mostanderne av lovforslaget mener homoseksualitet er en “fare for samfunnet, og at homseksuelle påtvinger andre sin unormale livsstil og at familien som institusjon er truet.”

Ble truet

Underbehandlingen av lovforslaget har to kjente moldovske lhbt- og menneskerettighetsaktivister opplevd, trusler, vold og hærværk på privat eiendom. Europarådets medlemmer som mandag signerte protesten sier at parlamentsmedlemmer har en ansvar det gjelder ytringer som kan oppfattes som legitimering av hatvold og diskriminering.
– Vi markerer at Europarådet ikke aksepterer menneskerettighetsbrudd mot lhbt-personer og gir samtidig en støtteerklæring til landets menneskerettighetsaktivister.

Kan fortsette som “B-medlem”

Moldova er ikke medlem av EU fordi de ennå ikke fullt innfrir kravene til medlemskap. Men landet er en del av Europarådet.
– Lhbt-overgrepene blir nå en del av vurderingen av om landet innfrir sine medlemskapsforpliktelser, og vil bidra til å forlenge Moldovas status som “B-medlem” i Europarådet, sier Haugli til blikk.no.