Saksøker Dagbladet for rasismepåstander

Erik Schjenken (lengst til høyre) var en av de innblandede i ambulansesaken for snart fire år siden. Nå saksøker han Dagbladet, som han mener har feilfremstilt ham som rasist.
Foto: Institutt for Journalistikk
Dagbladet saksøkes av ambulansesjåfør Erik Schjenken for å ha stemplet ham som rasist. Nå starter rettssaken.
I forbindelse med Ali Farah-saken i 2007, da ambulansesjåfør Erik Schjenken og en kollega valgte å ikke ta med en skadet Farah fra Sofienbergparken, mener Schjenken at Dagbladet stemplet ham som rasist, ifølge kampanje.com.
Etter å ha blitt straffet med bøter ble Schjenken senere frikjent både for rasisme og krenkende oppførsel av Oslo tingrett og Riksadvokaten.
– Dagbladet har ikke stemplet Erik Schjenken som rasist. Å sette søkelys på mulig institusjonell rasisme går rett i kjernen av vårt samfunnsoppdrag, og hvis vi ikke hadde skrevet denne saken hadde vi sviktet dette oppdraget, skriver Dagbladets sjefredaktør Lars Helle på egen spalteplass.

Uskyldig i ærekrenkelser

Han mener Dagbladet ikke har rettet noen rettsstridige ærekrenkelser mot ambulansesjåføren. Det er ikke Schjenkens advokat enig i.
– Vi har fulgt kjernen i vårt oppdrag og det er å holde oss innenfor ytringsfrihetens grenser, sier Helle.

Sjåførens advokat Carl Bore sier seg sterkt uenig i dette.

– Dette er et av de verste eksemplene i norsk media noensinne. Fremstillingen av Schjenken gjorde ham til en av Norges mest forhatte personer, sier Schjenkens advokat Carl Bore til tv2nyhetene.no.
Langt over streken
Bore bekrefter at hans klient går til injuriesøksmål mot Dagbladet som de mener har gått langt over streken i dekningen av saken og forklarer at de prinsipielt reagerer mot billedbruk, tekst, overskrifter, samt gjentatte faktafeil i artiklene. 
– Vi saksøker Dagbladet og ønsker en økonomisk kompensasjon for måten han ble hengt ut på. Saken har vært direkte helseskadelig for ham, forklarer advokaten til tv2nyhetene.no.