Transittbeboere besøker Kunstindustrimuseet

Kunstindustrimuseet har i ett år hatt et samarbeid med Torshov transittmottak. Masooma, Manizha og Stine Elisabeth maler på fliser etter en inspirerende tur gjennom utstillingen "Owen Jones og den islamske inspirasjonen".
Foto: Uzma Rana
Kunstindustrimuseet har i ett år hatt et samarbeid med Torshov transittmottak. For mottaksbeboerne er museumsbesøkene en god avkobling fra en ellers hard hverdag.
0Shares

For ett år siden Kunstindustrimuseet begynte samarbeidet med mottaket. Gruppene som kommer på besøk får først omvisning i samlingen: Stil 1100 – 1905 eller den temporære utstillingen: Owen Jones og den islamske inspirasjonen , etterpå arbeider de med mønster og farger i atelieret / verkstedet, det kan være silketrykk på T-skjorter eller  å dekorere fliser, inspirert av det de har sett.
 
Stine Elisbaeth Johansen og Brynild Slaatto, synes samarbeidet med Torshov transittmottak er berikende og lærerikt for både dem og besøksgruppene.
Foto : Uzma Rana
– Det er er spennende med en type publikum, jeg hadde kanskje ikke møtt dem hvis det ikke hadde vært for samarbeidet vi har med mottaket, sier Johansen.
Hun synes det er veldig utfordrende å formidle gleden av kunst og design på et annet språk enn norsk. Men hun tar utfordringen med glede og blir bevisst på ulike måter å formidle på.
Setter pris på tiltaket
– Jeg synes det er veldig hyggelig å kunne komme til en så fin utstilling og se på vakre malerier som de har i utstillingen, sier afghanske Manizha som ikke har vært lengre i Norge enn to uker.
Afghanske Masooma var i likhet med Manizha spesielt begeistret over bøkene til Jones i utstillingsmontrene og maleriene i utstillingen.
– Det var overraskende hyggelig, og så er det fint med så mange forskjellige mennesker som deltar, sier, Masooma.
I dag maler de fliser, som de får ta med seg som et lite minne.

Mangfoldige gjester

– Ofte varierer hvem som kommer, noen ganger familier, noen ganger flest menn, andre ganger mødre med barn, forteller Brynild Slaatto, formidler ved Kunstindustrimuseet og tekstilkunster.
Om gjestene fra mottaket har hun ikke annet enn lovord å si.

– Vi har et profesjonelt samarbeid med aktivitetsansvarlige Shwan Azadwahed som er selv er kunstner, og jeg blir utrolig imponert over hvor flinke, nøyaktige og detaljert de er, forteller Slaatto til utrop.no