Innvandreres arbeidsrettigheter krenkes

Innvandrere som jobber innenfor tunge og belastende yrker som anlegg og renhold får sine sosiale rettigheter krenket, ifølge Norsk Arbeidsmandsforbund.
Foto: flickr.com
Norge er i ferd med å få et B-lag i arbeidslivet. Innvandrere presses til å jobbe som kontraktører på dårlige vilkår, advarer LO-topp.
0Shares
Norges eldste fagforbund, Norsk Arbeidsmandsforbund, holdt i går sitt landsmøte på Folket Hus i Oslo. Forbundet organiserer ansatte i reinhold, anleggsarbeid, gruvedrift og vakthold, mange av dem lavtlønte i bransjer med høyt press. Overskriften for landsmøtet er «Anstendig arbeidsliv». Det er ifølge forbundets leder Erna Hagensen ikke noe vi kan ta for gitt.
– Vi ser en utvikling i arbeidslivet generelt som er veldig uheldig. Vi er i ferd med å få et A- og B-lag i norsk arbeidsliv. Sosial dumping og svart arbeid er økende, sier hun til Klassekampen.
Rammer spesielt innvandrere
Særlig er det situasjonen for arbeidsinnvandrere som bekymrer Hagensen.
– Innenfor reinholdsbransjen blir flere og flere utnyttet, spesielt innvandrere. Det siste nå er kyniske bakmenn som sier at reinholdsbedriftene skal organiseres som drosjesentraler. Da kan de få innvandrere som knapt kan norsk til å skrive under på et stykke papir, og dermed etablere enmannsbedrifter og bli kontraktører. Det betyr at de frasier seg alle rettighetene som arbeidstaker. Ingen oppsigelsesvern, ingen feriepenger og så videre. Og kyniske bakmenn henter gevinstene.
Er dette et utbredt fenomen?
– Det er økende. Hvem av disse arbeiderne tør å gå til motmæle mot sine kunder? Det er jo deres eneste inntekt, så de tør ikke protestere. Dette er med på å sette oss mange år tilbake, sier Hagensen til Klassekampen.